• BG

  Mesec paušalaca

  Udruženje za razvoj preduzetništva i NALED organizuju „Mesec paušalaca“

  Beograd, 31. jul 2018. – Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša, u saradnji s NALED-om, organizovaće u septembru „Mesec paušalaca“. Tokom ovog meseca, svi preduzetnici u Srbiji, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost biće pozvani da ponude rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja.

  Preporuke će biti prikupljene putem sajta www.jpd.rs, na okruglim stolovima i drugim kanalima komunikacije predviđenim javnom kampanjom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj. Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED od početka 2018.

  – Cilj javnih konsultacija jeste da uključimo sve relevantne strane u predlaganje reforme, posebno one na koje se reforma odnosi. Sigurni smo da ćemo samo tako doći do najboljih rešenja, koja će podstaći preduzetništvo i legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i administrativno opterećenje privrede i države i obezbediti povećanje broja preduzetnika. Raduje nas veliko interesovanje javnosti i očekujemo mnogo dobrih predloga iz različitih sektora, građana i svih zainteresovanih strana. Drago nam je što smo već postigli prvi cilj – izmena propisa se neće desiti po hitnom postupku i bez adekvatne javne rasprave – izjavio je Milivoje Jovanović ispred Udruženja za razvoj preduzetništva i nevladine organizacije ENECA koja je pomogla da oko 2.500 preduzetnika u Srbiji otpočne posao.

  Udruženje za razvoj preduzetništva i NALED su početkom juna pokrenuli prve javne konsultacije u okviru Simpozijuma organizacionih nauka na Zlatiboru. Ovom temom se niko godinama nije bavio iako tišti mnoge početnike u poslovanju, posebno najmanje. Na okruglom stolu koji je okupio studente, IT-evce, paušalce, preduzetnike, stručnjake i predstavnike državnih institucija identifikovano je da su ključni nedostaci postojećeg sistema komplikovana administracija, nejasni kriterijumi za utvrđivanje poreza, nepredvidivost troškova i podložnost zloupotrebama. Prvi predlozi već su se našli u javnosti, ali se javne konsultacije nastavljaju u okviru „Meseca paušalaca“.

  – Ono što želimo da postignemo je da paušalci ne čekaju mesecima na rešenje o visini poreza i doprinosa koje treba da plate već da to rešenje dobiju odmah. Želimo da im se omogući da plaćaju poreze i doprinose na jedan račun i sa jednom uplatnicom umesto sa četiri, da u realnom vremenu dobijaju elektronske potvrde o izmirenju poreza, da imaju neprekidno pravo na zdravstveno i penziono osiguranje kao i da se onima koji prihoduju manje od minimalne zarade, smanji poresko opterećenje – ističe Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu NALED-a.

  „Mesec paušalaca“ biće prilika da se kroz otvorenu diskusiju pronađu najbolji načini da se premoste slabosti sistema paušalnog oporezivanja i dođe do rešenja kojim će biti zadovoljne sve strane (preduzetnici, zaposleni i država) i koji će uvažiti specifičnosti različitih delatnosti.

  D.K.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com