• Novosti online

  Михајловићева: Регионално повезивање је приоритет

  БУКУРЕШТ – За Владу Србије регионално повезивање је приоритет, и највећи део пројеката у новом инвестиционом циклусу вредном више од пет милијарди евра, чине управо пројекти од регионалног значаја, којима ће се Србија боље повезати са свим суседима, рекла је данас Танјугу потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

  Михајловићева се у Букурешту, у оквиру квадрилатерале Румуније, Бугарске, Грчке и Србије, састала се са министром инфраструктуре и транспорта Грчке Христосом Спирцисом, министром транспорта Румуније Рзваном Куком и министром транспорта, информационих технологија и комуникација Бугарске Ивајлом Московским.

  „За Владу Србије регионално повезивање је приоритет, и највећи део пројеката у новом инвестиционом циклусу вредном више од пет милијарди евра, чине управо пројекти од регионалног значаја, којима ће се Србија боље повезати са свим суседима”, рекла је Михајловићева Танјугу.

  Међутим, нагласила је она, очекујем да једна од главних тема буде уклањање нефизичких баријера, односно краће задржавање на граничним прелазима, јер ту видимо „уско грло” у повезивању региона и највећу препреку економском расту и ефикасности привреде.

  „Физичке баријере више нису највећа препрека, захваљујући свему што радимо и што ћемо још урадити и на изградњи ауто-путева и на модернизацији пруга”, рекла је Михајловићева.

  Каже да ћемо са завршетком Коридора 10 ове године, и источног и јужног крака, имати бољу везу и са Бугарском и ка Грчкој, а уговорена је реконструкција пруге Ниш-Димитровград.

  „Дакле, имаћемо модернизовану пругу до Бугарске, али је важно да имамо и заједнички гранични прелаз, како би возови обавили све граничне процедуре на једном месту, уз краће задржавање”, истакла је Михајловићева.

  Према њеним речима, са Грчком делимо заједнички интерес да имамо реконструисан и модернизован цео железнички коридор од Будимпеште до Луке Пиреј, преко Србије, који ће бити важан транзитни коридор за робну размену између Кине и ЕУ.

  „Са Румунијом главне теме у сарадњи су реконструкција бродске преводнице на ХЕ ‘Ђердап 1’, која је важна за већу пловност Дунава, као и да чујемо какав је став Румуније о потенцијалном пројекту повезивања ауто-путем (ауто-пут Београд-Вршац-граница са Румунијом)”, навела је Михајловићева.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com