• Gradovi

  Ministarka: Hrvatska obustavlja zapošljavanje u prosveti diplomaca iz RS

   

   

  Hrvatska ministarka za nauku i obrazovanje Blaženka Divjak izjavila je danas da Republika Srpska odbija da na zahtev Hrvatske proverava diplome koje potiču iz tog BiH entiteta, i da će zato u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno zapošljavanje osoba s diplomama iz RS.

  Divjak je za TV N1 komentarisala proveru svih diploma osoba zaposlenih u hrvatskom školstvu, koju nije prošlo stotinu od 1.300 direktora škola u Hrvatskoj, javila je agencija Hina.

  „Poslali smo uputstvo da nema izgovora da se to sprovede, različiti su bili izgovori zašto do sada nije sprovedeno“, rekla je ministarka, dodavši da je do sada nadjeno 49 „neverodostojnih isprava“.

  „Taj proces još traje. Provereno je 80 odsto sastava“, naglasila je Divjak, rekavši da je odnos svedočanstava o školskoj spremi i diploma pola-pola.

  Ministarka se požalila da Republika Srpska odbija da proverava diplome na zahtev Hrvatske i zbog toga će, kako je rekla, u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno svako zapošljavanje osoba s diplomama koje potiču iz tog entiteta.

  „Da je jedna bila bi previše, a 50 je mnogo previše“, rekla je ona.

  U ministarstvima postoji procedura obavezne provere diploma, a Divjak smatra da bi to trebalo uvesti svuda od javnih tela i preduzeća do svih ostalih.

  „U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti pre godinu dana da će biti toliko problema: od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori to nisu sproveli na vreme, tražili su izgovore“, rekla je ministarka Divjak.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com