• Gradovi

  Ministarstvo će snažno podržat proizvodnju voća

  BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas opštine Sopot i Mladenovac, gde je obišla poljoprivredna gazdinstva i porodičnu vinariju.

  Bogosavljević Bošković je u razgovoru sa proizvođačima voća istakla da će Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine snažno podržati taj vid proizvodnje u ovoj godini, kako bi bilo na desetine, stotine i hiljade hektara novih voćnjaka i vinograda.

  Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Bogosavljević Bošković je navela da će i ove godine prozvođači moći da računaju na povraćaj sredstava za investicije u voćarstvu i podizanje novih zasada u procentu od 40 do 55 odsto uloženih sredstava, u zavisnosti od regiona, odnosno uslova u kojima proizvode.

  Bogosavljević Bošković je istakla da će pojedinačno gazdinstvo po tom osnovu moći da dobije maksimalno dva miliona dinara, dok je iznos za nabavku hladnjača nešto veći i i iznosiće maksimalno pet miliona dinara po gazdinstvu, odnosno udruženju proizvođača.

  Bogosavljević Bošković je podsetila da Ministarstvo nizom mera podstiče primarnu poljoprivrednu proizvodnju i daje podsticaje za nabavku protivgradnih mreža, plastenika, sistema za navodnjavanje i opreme – sejalica, sadilica…

  Ministarka je u Sopotu obišla poljoprivredno domaćinstvo koje se bavi stočarskom proizvodnjom i voćarstvom, a potom razgovarala sa još jednom porodicom koja se bavi voćarstvom i poseduje oko sedam hektara zasada pod raznim voćem.

  Bogosavljević Bošković se potom sastala i sa predstavnicima Poljoprivredne savetodavne stručne službe (P S S S) Mladenovac, a na kraju posete je obišla i vinariju i tamo u otvorenom dijalogu sa poljoprivrednicima sa teritorije te opštine razmatrala brojne teme iz oblasti poljoprivrede i još jednom im predočila na koju sve vrstu podrške i mera mogu da računaju, dodaje se u saopštenju.

  Foto Tanjug/D.Nikolić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com