• BG

  Ministarstvo informisanja: Prekršajna prijava protiv “Vremena“

   

   

  Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas saopštilo da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nedeljnika „Vreme“ zbog toga što je u članku pod naslovom „Zlo vreba s kioska“, objavljenom 16. januara, postupio protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

  „Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin ‘Vreme’ iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes“, navedeno je u saopštenju.

  Ministarstvo je najavilo da će reagovati svaki put kada dodje do kršenja medijskih zakona i kada postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnika.

   

  Vreme: Prekršajna prijava je licemerni pokušaj Ministarstva da se Vreme izjednači s tabloidima

  Nedeljnik Vreme ocenio je danas da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja ima za cilj „daljnji pritisak“ na nezavisne medije i „kontrolu štete“ koju su režimski tabloidi napravili „prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa ‘Vremenom'“.

  U saopštenju tog nedeljnika naveli su da očekuju povlačenje prekršajne prijave Ministarstva.

  Iz Vremena su naveli da „ne mogu da veruju“ da će Ministarstvo kulture i informisanja podneti prekršajnu prijavu protiv nedeljnika zbog redakcijske opreme teksta „Zlo vreba sa kioska“ objavljenog u novom broju, gde se „izričito i argumentovano osudjuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida“.

  Kako se navodi u saopštenju Vremena, fotografije naslovnih strana tih novina u tekstu su objavili kao „dokaz beščašća tabloida“.

  Vreme navodi i da Ministarstvo kulture i informisanja koje je „sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima“, sada „promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv Vremena“.

  „Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povredimo prava ili interese maloletnih lica nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji? Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a Vreme je samo belodano dokumentovalo dubinu zla ovog medijskog ponora“, piše Vreme.

   

  Ministarstvo kulture: Nećemo povući prijavu protiv Vremena

  Ministarstva kulture i informisanja ocenilo je da je redakcija lista „Vreme“ svojim saopštenjem pokazala da i dalje ne razume razloge zbog kojih je protiv ovog nedeljnika Ministarstvo kulture i informisanja danas podnelo prekršajnu prijavu, a to je učinjeno zato što je Vreme uradilo identičnu stvar kao i nekoliko tabloida, odnosno prenelo je inkriminisani sadržaj koji je naišao na skoro plebiscitarnu osudu javnosti.

  Kontekst u kojem je to učinjeno, odnosno sadržaj teksta čija je grafička oprema sporna, nebitan je u ovom konkretnom slučaju i irelevantan sa zakonske tačke gledišta.

  U saopštenju se dodaje da je bez obzira na motive, „Vreme“ uradilo istu onu stvar zbog koje su i sami osudili naslovne strane nekoliko dnevnih listova, odnosno, preneli su sadržaj koji nanosi štetu interesima maloletnog lica.

  „Po zbunjujućoj i zabrinjavajućoj logici lista „Vreme“, svaki dan bi svako glasilo moglo da objavljuje isti inkriminisani sadržaj, pod uslovom da kritički govori o predmetnom fenomenu“, ocenilo je Ministarstvo i pozvalo redakciju „Vremena“ da se ne bavi patetičnom demagogijom i da prizna da je učinila propust.

  „Ministarstvo kulture i informisanja ne samo da neće povući prekršajnu prijavu, već će nastaviti da ukazuje na kršenje zakona bez obzira o kom se mediju radi i bez obzira na njihove uobičajene političke stavove ili naklonosti“ navedeno je u saopštenju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com