• Analize I Kolumne

  Министарство културе тражи враћање 8,7 милиона због неправдања пројеката, бивши и садашњи председници НУНС-а Вукашин Обрадовић и Жељко Бодрожић нису оправдали средства у укупном износу од 2,5 милиона динара

  Од доношења Закона о јавном информисању и медијима, августа 2014, до 2017. године Министарство културе и информисања тужило је 13 подносилаца пројеката зато што их нису оправдали и тражи враћање 8.680.000 динара добијених на медијским конкурсима овог министарства, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

  Према до сада окончаним судским поступцима девет подносилаца пројеката треба да врате 5.280.000 динара које су, од 2015. до 2017. године, добили на конкурсима Министарства културе. До сада је 400.000 динара у буџет Републике Србије вратила једна продукција.

  Према тужбама Министарства културе и информисања, које заступа Државно правобранилаштва, у току су пет поступака за враћање новца у буџет за пројекте који су добили укупно 3.400.000 динара, а који нису оправдани.

  Донете пресуде за враћање новца

  Књижевно уметничко друштво „Тибискус“ из Уздина 2015. године је за пројекат под називом „Лист ‘Tibiscus’” добило 100.000 динара на конкурсу Министарства културе.

  Основни суд у Панчеву пресудио је у јулу ове године да „Тибискус“, по тужби Министарства културе, мора да врати новац који је добио на медијском конкурсу овог министарства.

  На конкурсу Министарства културе крагујевачка телевизија „Канал 9“ 2016. године је за пројекат под називом „Радозналци“ добила 930.000 динара.

  У пресуди Привредног суда у Београду, из октобра прошле године, у коју је УНС-имао увид, наводи се да је телевизија „Канал 9“ дужна да врати новац који је добила на конкурсу Министарства културе.

  Телевизија „Канал 9“ се на рочишту изјаснила да „признаје“ тужбени захтев министарства у целости, као и захтев за враћање новца.

  Иначе, осим што 2016. године није правдао пројекат Министарству културе, „Канал 9“ је ту годину завршио са губитком од девет милиона динара.

  Овој телевизији је у јануару 2018. године Регулаторно тело за електронске медије одузело дозволу за емитовање, јер није плаћала накнаду за емитовање програма, која је у 2016. години износила 1.855.450 динара.

  Подносилац пројекта Партизанска штампа-новине и магазини д.о.о. из Кикинде је 2016. године за пројекат под називом „Војвођанске у Кикиндским“ добио 800.000 динара на конкурсу Министарства културе.

  У пресуди Привредног суда у Београду стоји да Партизанска штампа-новине и магазини д.о.о. мора да врати новац који је 2016. године добила на медијском конкурсу министарства.

  У образложењу пресуде, из децембра прошле године, стоји да Партизанска штампа-новине и магазини д.о.о. није „испунила обавезу достављања наративног и финансијског извештаја“, иако је, према уговору са Министарством културе, била у обавези.

  „Тужени је у току поступка истакао да је за мирно решење спора, да планира да испуни своје обавезе, да је заправо почео са испуњењем уговора. Истакао је да је контактирао и Борку Рајшић из министарства, да су комуницирали путем имејла и договорили су се да тужени испуни своју обавезу до марта следеће године“, стоји у пресуди.

  Суд је у пресуди навео да је имао у виду наводе туженог, али да су они „паушални“ и „уопштени“, као и да Партизанска штампа-новине и магазини д.о.о. није доставила доказе да је испунила обавезе из уговора са Министарством културе.

  Директор фирме “Партизанска штампа – новине и магазини”, издавач листа „Кикиндске“ и њихов уредник Жељко Бодрожић раније је рекао УНС-у да 2016. године нису успели да реализују пројекат због поплаве у редакцији ових новина.

  “Имали смо поплаву, јер је пукла цев у згради у којој је редакција ‘Кикиндских‘. Селили смо се и нисмо успели да довршимо пројекат. Из тих разлога нисмо се пријављивали на следећим конкурсима“, рекао је УНС-у Бодрожић.

  На медијском конкурсу Министарства културе у 2016. години „Радио Антена Чаглавица“ је за пројекат под називом „Антена инфо и Антена Ром“ добила 400.000 динара.

  Привредни суд у Београду је у новембру прошле године донео пресуду, по тужби Министарства културе, да је овај радио „дужан да врати“ 400.000 динара због недостављања извештаја о реализацији пројекта.

  Подносилац пројеката „Омладински савјет Милић“ је 2017. године за пројекат под називом „Не заборавимо“ на конкурсу Министарства културе добио 800.000 динара.

  Привредни суд у Београду је у децембру прошле године одлучио, по тужби министарства, да због недостављања извештаја о реализацији овог пројекта новац врати.

  Власница агенција за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијских програма ЈСП Београд Јована Полић је 2017. године добила 750.000 динара на конкурсу Министарства културе.

  У пресуди Привредног суда у Београду, из јула ове године, у коју је УНС имао увид, наводи се да ова агенција треба да врати новац због тога што пројекат, који је суфинансиран на конкурсу министарства, није реализован.

  Власница ове агенције Јована Полић рекла је раније УНС-у да је од Министарства културе тражила продужење за правдање пројекта, јер су добили мањи износ од оног који су тражили на конкурсу.

  „Добили смо донатора за пројекат и он ће бити реализован“, рекла је Полић, након што је у Министарству културе УНС-у речено да пројекат ове агенције није оправдан.

  Информативно јавно предузеће Прешево 2017. године добило је 400.000 динара за пројеката под називом „Информисање грађана Прешева на албанском језику“.

  Ово предузеће, према пресуди Привредног суда у Београду, није у предвиђеном року оправдало пројекат и у обавези је да новац добијен на конкурсу Министарства културе врати.

  На конкурсу Министарства културе ТВ Јединство медиа тим д.о.о. је за пројекат под називом „Мањински мозаик, мултикултурализам је жив“ 2017. године добило 400.000 динара.

  У пресуди Привредног суда у Београду, из децембра прошле године, стоји да ТВ Јединство треба да врати новац који је добило на конкурсу министарства. Како је УНС-у речено у Министарству културе овај подносилац пројекта је, након доношења пресуде, вратио новац у буџет Републике Србије.

  На конкурсу Министарства културе 2017. године Новинско издавачко привредно друштво „Врањске“ д.о.о. је за два пројекта, који су требало да буду реализовани у листу „Врањске“, добило 1.700.000 динара. Како је УНС-у у Министарству културе речено оба нису правдана, а поступак је окончан за неправдање једног пројекта.

  Власник и уредник „Врањских“ Вукашин Обрадовић раније је УНС-у рекао да пројекти нису правдани због „притисака“ које је лист „Врањске“ имао у периоду када је требало да буду реализовани.

  У пресуди Привредног суда у Београду стоји да привредно друштво „Врањске“, због недостављања извештаја о правдању пројекта под називом „Југ Србије онлајн“, врати 700.000 динара.

  Поступци у току

  Осим донетих пресуда, судски поступци за враћање новца у буџет воде се и против Заједнице Хрвата Београд „Тин Ујевић“ (600.000), НВО Клокот радио (400.000), Клуба Срба Истарске жупаније (500.000), Центра младих Угљевик (900.000) и Новинско издавачко привредног друштва „Врањске“ (1.000.000).

  Аутор: Ј. Пешић ИзворУНС

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com