• Gradovi

  Ministarstvo pravde negira navode francuskog suda

  Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je danas da nisu tačni navodi francuskog suda u Kolmaru da Srbija nije u potpunosti ispoštovala sve procedure prilikom zahteva za za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

  Ministarstvo pravde navodi da je francuski sud u izreci presude potvrdio „da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru 2017. godine“.

  „Naime to znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovodjenju istrage, Rešenje o odredjivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice“, piše u saopštenju.

  Dodaje se da su navedeni dokumenti bili dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja.

  Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosledjena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage

  „Sa druge strane, poternica za Ramušem Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za propširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo je navelo i da je sudu dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom.

  „Haradinajeva odbrana je isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobodjen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima. Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrdjuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za dogadjaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine“, navelo je Ministarstvco.

  Dodaje se da je Srbija dostavila i odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Republike Srbije zatražene na ročištu početkom marta.

  Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobodjen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo. Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

  Povezane vesti:

  Nikolić u pismu Olandu: Politika i ovoga puta nadvladala pravdu

  Dačić: Odluka francuskog suda o Haradinaju uticaće na odnose dve zemlje

  Srbija šalje protestnu notu Francuskoj

  Vučić: Odluka francuskog suda politička

  Kandić: Srbija ponovo kompromitovana

  Antonijević: Razmišljati o optužnici pred Specijalnim sudom za zločine OVK

  Šešelj: Upozoravali smo da će Haradinaj biti oslobodjen

  Odbijen zahtev za izručenje Haradinaja

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com