• BG

  Министарство утврдило да није било пропуста приликом уклањања изложбе о Нато бомбардовању у Паризу

  Министарства спољних послова Србије закључило је да није било пропуста надлежних приликом привременог уклањања дела изложбе приређене у Културном центру у Паризу поводом годишњице НАТО агресије, нити на намере да се на било који начин повреде жртве НАТО бомбардовања.

  Тако је стављена тачка на случај који је у марту изазвао бурна реаговања у домаћој јавности, када је привремено уклоњен део поставке изложбе „Србија 1999. године – 20 година после – док су бомбе падале” током одржавања комеморативне трибине „1999, НАТО и Југославија”, којој су присуствовали и званичници НАТО-а.

  Тада су покренута питања да ли је реч о цензури садржаја изложбе да „НАТО официрима не буде непријатно”, угрожавању слободе уметничког израза и манипулисању програмом, или су уметничка дела „уролана” како би се обезбедило довољно простора за учеснике трибине.

  У Министарству спољних послова кажу за Танјуг да су током интерне истраге разјашњене све чињенице и да је склањање дела изложбе „препознато као целисходно и једино могуће техничко решење у тренутку када су се у једном дану преклопила два догађаја у Културном центру у Паризу”.

  Генерални секретар МСП-а Вељко Одаловић објашњава да се у марту у Србији и у дипломатским представништвима широм света обележавала двадесетогодишњица НАТО агресије и да су два догађаја у Паризу организована на исту тему.

  Одаловић је рекао да је изложба дела Владимира Величковића и Биљане Вилимон, којом су показали свој однос према НАТО агресији, трајала више дана, а да је војни аташе у Паризу заказао једновечерњу трибину на коју је позвао своје колеге како би представио филм Министарства одбране Србије о злочину током бомбардовања.

  Он наводи да су се, због недостатка простора, српска амбасадорка у Паризу Наташа Марић и директор Културног центра Радослав Павловић, као једини надлежни, договорили да се поједина уметничка дела током приказивања филма уролају и склоне, а да се сутрадан изложба врати у првобитно стање.

  „Тај чин је био техничке природе и питање је да ли је било некаквог другачијег решења”, рекао је Одаловић.

  Он објашњава да су оба догађаја имала исти садржај – бомбардовање СРЈ.

  „Да су садржаји догађаја били другачијег карактера, да су теме биле различите, па да смо један поставили испред другог по приоритету, то би било дискутабилно и било би одговорности јер би за то била потребна сагласност министарстава културе и спољних послова”, рекао је Одаловић.

  „Будући да су карактер и суштина оба догађаја били исти, заједничка је констатација да није било ни циља ни намере да се на било који начин повреде жртве и обележавање те значајне годишњице”, истакао је Одаловић.

  Додао је да су МСП-у у разјашњавању свих чињеница помогли званичници у Паризу, који су кроз извештаје до детаља објаснили шта се десило.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com