• Gradovi

  MMF: Srbija ekonomski jača, realni rast BDP u 2016. 2,7%, u 2017. 3%

  Predstavljanje zaključaka misije MMF-a

  BEOGRAD – Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf pohvalio je danas ekonomske uspehe naše zemlje, ocenivši da se nastavljaju dobri rezultati ekonomskog programa i najavio da je jedan od glavnih zahteva, kako bi bord direktora MMF potvrdio zaključenje šeste revizije aranžmana, usvajanje budžeta za 2017. na osnovu dogovorenih parametara.

  On je na konferenciji za štampu na kraju posete Beogradu, rekao da se nada da će do sredine decembra moći da se završi šesta revizija, čiji je, jedan od glavnih zahteva, usvajanje budžeta, a da je drugi zadatak po Vladu da se jasno precizira kako će se rešiti pitanja dugovanja kada se radi o energetici i rudarstvu.

  Kako je naveo, nedostatak finansijske discipline doveo je do toga da ta preduzeća predstavljaju opterećenje po fiskalne resurse.

  On je najavio da će MMF, nakon sastanka Izvršnog odbora, objaviti izveštaj misije sa svim detaljima.

  „U tom dokumentu će biti iznet i plan države Srbije za 2017. u vezi s najrazličitijim politikama koje mi pratimo programom. Fokus će biti na reformama državne uprave, da bi se poboljšao kvalitet javnih usulga, na poboljšanju poslovne klime, da bi se dalje podstakle investicije, zatim na reformama u finansijskom sektoru uključujući i državne institucije, kako bi finasnsijski sektor doprinosio više privrednom rastu zemlje“, istakao je Ruf.

  On je podsetio da aranžman sa Srbijom traje još više od godinu dana, tako da je rano govoriti o novom, ali da je važno da se, po završetku, nastavi uspešna ekonomska politika.

  „Važno je da se nastave i ojačaju ekonomske politike podržane po ovom aranžmanu, kao i da se nastave unapređenja u privredi“, poručio je.

  Govoreći o povećanju penzija i zarada, tačno je, primetio je, da je aranžman osmišljen da se najveći deo rezultata usmerava na smanjenje javnog duga, s obzirom da je dug visok.

  „Međutim, ekonomski i fiskalni uspesi dozvolili su da se u izvesnoj meri povećaju zarade i penzije, a da se istovremeno ostane na racionalnom fiskalnom putu. Mislim da je ispravno da se sa građanima podele benefiti aranžmana“, naglasio je on.

  Ruf je rekao da je tačno da je fokus bio na 17 strateške kompanije, koje su imale zaštitu od stečaja.

  „Generalno može da se kaže da je ostvaren dobar napredak. Preduzeća su privatizovana, prodata, ili je došlo do trajnog rešenja kroz stečaj. Sada možete da vidite da smo fokusirani na mnogo manju grupu preduzeća, koja imaju posebne probleme i koja su locirana u manje razvijenim delovima zemlje, gde postoji potreba da se obrati posebna pažnja na socijalne reperkusije“, objasnio je on.

  Ruf je najavio da će ubuduće fokus MMF biti na novim, a ne starim preduzećima, i da bi uspeh programa bio stvaranje novog živog privrednog sektora.

  „Tako da ćemo u narednom periodu govoriti manje o starim, problematičnim preduzećima, a više o novim“, naglasio je.

  Dodao je da je sa Vladom Srbije postignut dogovor u vezi s politikom koja je potrebna za završetak šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti i najavio je da će ovaj sporazum biti predstvaljen Bordu MMF-a radi konačnog odlučivanja sredinom decembra.

  „Dobri rezulatti ekonomskog programa Srbije se nastavljaju, privredni rast jača i sada očekujemo da će realni rast BDP iznositi 2,7 odsto u 2016., kao I 3 odsto u 2017. Inflacija ostaje niska, uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru“, objasnio je Ruf.

  Misija MMF, dodao je, podržava nameru NBS koja je objavljena danas da snizi ciljanu inflaciju na 3 odsto, navodeći da je ova promena odraz makroekonomskih pokazatelja u Srbiji i da će u isto vreme uticati na jačanje poverenja u srpsku ekonomiju.

  „Očekujemo da će pomoći da se dodatno snize kamatne stope i da će pomoći strategiji dinarizaciji, da će podstaći veće korišćenje dinara u srpskoj ekonomiji. Smatramo da je aktuelni relaksirani stav monetarne politike u skladu sa misijom“, rekao je Ruf izrazivši da očekuje da će inflacija početi postepeno da raste 2017.

  Pohvalio je na fiskalnoj strani nastavak dobrih rezultata, sa većim prihodima nego što se očekivalo, dok su se rashodi zadržali u okvirnim ciljevima.

  „Sada se očekuje da će deficit iznositi 2,1 odsto, što je niže nego što smo očekivali početkom godine. Veoma je važno da vidimo da je počeo da pada javni dug, a on se odvija godinu dana brže od plana“, konstatovao je Ruf.

  Preneo je da je postignut sporazum u vezi s budžetom za 2017. godinu, čiji prioritet će biti fiskalna konsolidacija, kao i dalje smanjenje javnog duga, koji je još uvek visok.

  S obzirom na dobre fiskalne rezultate, kako je naglasio, postignut je i sporazum sa vlastima o povećanju zarada u javnom sektoru, čije detalje je objavio premijer.

  On je kazao da očekuje da će fiskalni deficit pasti na 1,7 odsto BDP-a iduće godine, a da bi se osiguralo trajno poboljšanje fiskalne situacije na srednjeročnom planu neophodno je da se vlasti posvete strukturnim izazovima.

  „U ovom trenutku se fokusiramo na reforme javnog sektora, kojae bi trebalo da obezbede bolje javne usluge i daju doprinos procesu konsolidacije. Jedna oblast gde su se vlasti posebno obavezale u smislu reforme je reforma obrazovanog sistema“, preneo je Ruf.

  Rekao je i da su potrebne odlučnije mere kako javna, komunalna i državna preduzeća ne bi dalje predstavljala opterećenje po javne resurse.

  U prošlosti su, prema njegovim rečima, ova preduzeća, posebno u oblasti energtike doprinosili fiskalnim gubicima.

  Program srpskih vlasti predviđa planove da se odlučno stane na put daljoj akumulaciji dugovanja, naglasio je Ruf.

  On je kazao da MMF u finansijskom sektoru i dalje vidi dobar napredak, uz dobrodošao pad problematičnih kredita na osnovu Strategije o rešavanju problematičnih kredita.

  „Podržavamo napore NBS u pravcu unapređenja makroprudencijalne politike. U anrednom periodu važni su napretci u reformi državnih finansijskih institucija“, poručio je šef misije MMF za Srbiju.

  MMF podržava nameru NBS da snizi ciljanu inflaciju

  Misija MMF podržava nameru Narodne banke Srbije da snizi ciljanu inflaciju na 3,0 procenta plus/minus 1,5 procenata, rekao je Rouf.

  „Ova promena je odraz značajnog poboljšanja osnovnih makroekonomskih pokazatelja i utiče na jačanje poverenja“, naveo je Rouf na konferenciji za novinare na završetku posete misije MMF-a Beogradu radi razgovora sa srpskim vlastima o šestoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti, koji je Srbija potpisala sa Fondom.

  Odluka NBS će, smatra Rouf, pomoći da se dodatno snize kamatne stope i podstakne korišćenje dinara u ekonomiji Srbije.

  „Aktuelni oprezno relaksirani stav monetarne politike i dalje je usklađen sa novim ciljem, a očekivanja su da će inflacija početi da postepeno raste tokom 2017. godine“, naveo je on.

  Šef misije MMF-a je takođe ocenio da strategija rešavanja problematicnih kredita daje rezultate, ali da su potrebne odlučnije aktivnosti u cilju smanjenja nivoa nenaplativih kredita, uključujući i u državnim bankama.

  „Misija MMF-a podržava napore Narodne banke Srbije u pravcu unapređenja okvira makroprudencijalne politike, u kontekstu primene Bazela III“, rekao je Rouf, i zaključio da, na kraju, treba da budu nastavljeni napori u pravcu reforme državnih finansijskih institucija.

  Smanjenje javnog duga ispred planiranog roka

  Rouf je ocenio da Srbija nastavlja da ostvaruje dobre fiskalne rezultate i da je važno da beleži smanjenje visokog javnog duga, koje se odvija godinu dana ispred roka.

  „Ostvareni su veći budžetski prihodi nego što se očekivalo, dok su se rashodi zadržali u okvirnim ciljevima“, rekao je Rouf .

  „Sada se očekuje da će deficit iznositi 2,1 odsto, što je niže nego što smo očekivali početkom godine. Veoma je važno da vidimo da je počeo da pada javni dug, a on se odvija godinu dana brže od plana“, konstatovao je šef mišije MMF, koja je danas završila posetu Beogradu povodom razgovora o šestoj reviziji aranžmana iz predostoržnosti.

  Preneo je da je postignut sporazum u vezi s budžetom za 2017. godinu, čiji prioritet će biti fiskalna konsolidacija, kao i dalje smanjenje javnog duga, koji je još uvek visok.

  Rouf je kazao da očekuje da će fiskalni deficit pasti na 1,7 odsto BDP-a iduće godine, a da bi se osiguralo trajno poboljšanje fiskalne situacije na srednjeročnom planu neophodno je da se vlasti posvete strukturnim izazovima.

  S obzirom na dobre fiskalne rezultate, kako je naglasio, postignut je i sporazum sa vlastima o povećanju zarada u javnom sektoru, čije detalje je objavio premijer Aleksandar Vučić.

  Preview

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF, SOSA

  Slide

  SEBASTIJAN ROUF

  Slide

  JORGOVANKA TABAKOVIC

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF

  Slide

  SEBASTIJAN ROUF

  Slide

  SEBASTIJAN SOSA

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF, SOSA

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF

  Slide

  DUSAN VUJOVIC

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF, SOSA

  Slide

  VUJOVIC I ROUF

  Slide

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF, SOSA

  Slide

  VUJOVIC I ROUF

  TABAKOVIC, VUJOVIC, ROUF, SOSA

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com