• Društvo

  ММФ: Треба ограничити повећање плата и пензија

  Извор: „Политика“, http://www.politika.rs/scc/clanak/461309/MMF-treba-ograniciti-povecanje-plata-i-penzija.

  Међународни монетарни фонд (ММФ) сматра да повећања плата и пензија у јавном сектору треба ограничити, а да новац треба да буде усмерен на јавна улагања, што је од пресудне важности за подршку привредном расту. Такође, буџет за наредну годину треба уравнотежити тако да се узму у обзир дефицит који би требало да износи два одсто БДП-а и помоћ привреди.

  Ово се наводи у саопштењу ове међународне финансијске организације поводом њихове одлуке о успешном завршетку четвртог разматрања економског програма Србије. Оцењено је да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма, који је подржан Инструментом за координацију политике.

  Тао Џанг, заменик генералног директора и вршилац дужности председавајућег, саопштио је следеће: – Под условом да се привреда постепено опорави како се тренутно планира, планирање буџета за наредну годину треба да се уравнотежи са подршком економији, а да се фискални дефицит постепено врати на одржив ниво. Фискални простор требало би бити усмерен на јавна улагања, што ће бити од пресудне важности за подршку расту, уз ограничавање повећања плата и пензија у јавном сектору. Утврђивање фискалних ризика проистеклих из кризе биће важно за извршења буџета и пројектовање потреба за финансирањем. Потребна је стална модернизација пореске управе да би се заштитили главни токови прихода током кризе и накнадног опоравка.

  Он је оценио да је пандемија ковида 19 имала значајан негативан утицај на привредну активност Србије, а да су власти покренуле благовремене и снажне акције. Фискални пакет уведен као одговор на кризу један је од највећих у региону и пружа потребну подршку домаћинствима и предузећима, као и већу здравствену потрошњу.

  Према оцени ММФ-а, монетарна политика с правом је била прилагодљива, а усвојене су привремене ванредне мере које помажу у одржавању ликвидности банкарског сектора и подржавају задуживање. Инфлација и даље остаје ниска, а курс стабилан.

  – Реформе финансијског сектора треба да наставе да подржавају опоравак и дугорочни раст. Приоритети укључују завршетак приватизације највеће државне Комерцијалне банке, унапређење развоја тржишта капитала и подршку приступу финансирању развоја – наводи се у саопштењу ММФ-а.

  Понављају ранију оцену да ће привредна активност пасти три одсто. Након ублажавања „закључавања”, економија се почела опорављати, а очекује се да ће раст у 2021. бити шест процената. Ризици су знатни с обзиром на несигурност у вези са развојем епидемије.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com