• Novosti online

  MO: Srbija ne učestvuje u vojnoj vežbi u Rusiji i Belorusiji

  Vojska Srbije ne učestvuje u vojnoj vežbi koja se održava u Rusiji i Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


  „Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije ne učestvuje u strateškim vojnim manevrima ‘Zapad 2021’ koji počinju 10. septembra“, navelo je Ministarstvo na pitanje Radija Slobodna Evropa.

  Ranije danas, na portalu televizije B92 pisalo je da Vojska Srbije učestvuje u vojnoj vežbi koja se od danas do 16. septembra održava u Rusiji i Belorusiji.

  Zajednička strateška rusko-beloruska vežba „Zapad 2021“ održava se na 14 poligona, od kojih je pet na teritoriji Belorusije, a devet u Rusiji, uz učešće 200.000 vojnika.

  U prvom delu manevara, na beloruskoj teritoriji, učestvovaće 12.800 vojnika, uključujući 2.500 ruskih i oko 50 iz Kazahstana. U drugom delu, na ruskom tlu, pridružiće se vojske Jermenije, Kazahstana, Tadžikistana, Indije, Kirgizije, Mongolije i Šri Lanke, dok Kina, Vijetnam, Mjanmar, Pakistan i Uzbekistan šalju posmatrače, prenosi Dojče vele.

  Srbija je u junu ove godine učestvovala u zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“, održanoj u Rusiji, zbog čega je kritikovana od predstavnika EU.

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je tada da učešće u vežbi „Slovensko bratstvo“ ne pomaže Srbiji na evropskom putu i da je za napredak ka članstvu u Uniji potrebna jasna spoljnopolitička orijentacija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com