• Gradovi

  Mogerini u razgovoru sa Vučićem: Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti

   

   

  Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pronalaženju rešenja problema izmedju Beograda i Prištine mirnim putem i rekla da je u interesu Srbije da očuva stabilnost i napredak na putu ka Uniji.

  „Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup“, istakla je Mogerini, izrazivši žaljenje zbog jučerašnjih dogadjaja na Kosovu, saopštilo je Predsedništvo Srbije posle sastanka.

  U saopštenju je navedeno da su se Vučić i Mogerini sastali večeras u Beogradu da bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

  Dvoje sagovornika su se saglasili da pronadju nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema izmedju Beograda i Prištine mirnim putem.

  Dodaje se da su u suštinskom i sadržajnom razgovoru predsednik Srbije i visoka predstavnica EU konstatovali da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

  Mogerini je u Beograd došla na povratku sa konferencije u Taškentu kako bi sa Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga sa Prištinom, posle hapšenja šefa srpske kancelarije za Kosovo Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici i njegovog proterivanja sa Kosova.

  Ona je sinoć telefonom razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

  Srpska lista danas je najavila da će se povući iz Vlade Kosova i da će 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), a kosovski premijer Ramuš Haradinaj izrazio je nadu da će promeniti odluku.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com