• BG

  Mogućnost jeftinijeg transfera novca iz inostranstva – prijavljivanje do 7. septembra

  Niš, 30. avgust 2018. godine – Ostalo je još devet dana za sve građane Niša, koji žive u matici i van granica naše zemlje, da se prijave za učešće u programu „Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš“ i po povoljnijim uslovima pošalju novac iz dijaspore svojima u Nišu. Ovaj jedinstveni pilot-projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Gradom Nišom i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

  Zainteresovani se mogu prijaviti putem portala sigurnoilako.rs popunjavanjem formulara sve do 7. septembra.

  Svima koji se prijave biće omogućeno da najbližima u Nišu pošalju sredstva uz proviziju ne veću od tri odsto, umesto dosadašnjih deset, koliko iznose bankarski troškovi korišćenjem drugih vidova brzog transfera.

  Prijavljeni za učešće mogu vršiti i primati uplate iz inostranstva od 100 evra ili 100 američkih dolara nakon 12. septembra. U momentu uplate, primalac u Nišu dobija na svoj mobilni telefon ili email adresu QR kod. Sredstva primljena na ovaj način se potom mogu iskoristiti namenski za plaćanje računa i kupovinu životnih potrepština. Rok za korišćenje sredstava je 5 dana od prijema uplate, odnosno dobijanja QR koda, a najkasnije do 15. oktobra 2018.

  Detaljnije informacije dostupne su na portalu sigurnoilako.rs.

  „Projekat je počeo u avgustu i, s obzirom da je reč o novini, sprovodi se u maksimalno kontrolisanim i bezbednim uslovima za sve učesnike. Jako smo zadovoljni interesovanjem Nišlija. Očekujemo da pilot-projekat pokaže kako funkcioniše ovakav način transfera i koje sve koristi nudi učesnicima, te da u budućnosti bude šire primenjivan“, kaže Željka Topalović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i menadžerka pilot-projekta.

  Inicijalna ideja potekla je upravo od UNDP-ja, čiji su predstavnici, uverivši se u kapacitete grada Niša za razvoj naprednih tehnologija, odlučili da testiranje transfera doznaka iz rasejanja pomoću blokčejn tehnologije započnu u Nišu, nekadašnjem centru elektronske industrije.

  „Zbog velikog broja ljudi u dijaspori koji su iz Niša, kao i svih onih koji šalju novac iz inostranstva, zaključeno je da bi naš grad bio najpovoljnije mesto da se jedan ovakav projekat testira s obzirom na povoljnosti koje nudi. Pored toga prepoznat je kontinuiran rad lokalne administracije, privrede i naučno-obrazovnih institucija  na tome da Niš ponovo bude centar naprednih tehnologija“, potvrdio je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com