• BG

  Моја укусна Србија

  Ниш, 23. децембар 2019. године

  Вечерас је у Нишу, у отменом амбијенту предворја кабинета градоначелника, одржана промоција књиге „Моја укусна Србија“, аутора Елене Зеленске и Татјане Рибјакове.

  Коаутор Татјана Рибјакова, новинар с искуством стеченим у московској „Известији“, а већ пет година становница Лознице, говорила је о писању књиге као о предивном искуству; о путу кроз Србију на коме је срела много занимљивих људи од којих је прикупила рецепте записане у књизи.

  Бројна нишка публика је врло активно узела учешћа у промоцији постављајући питања аутору, али и износећи своја искуства, запажања и сазнања.

  Госпођа Рибјакова је одговорила на неколико наших питања.

  Шта држите за највредније у српској кухињи?

  Највредније у српској кухињи је, свакако, месо. Руси, нарочито мушкарци, су увек одушевљени количином и квалитетом меса у српским јелима.

  На другом месту су начини припремања хране присутни у српској кухињи – све се кува, пече или грилује; нема много масти .

  Срби имају привилегију да могу да користе свеже сезонско поврће, што такође даје квалитета српској кухињи. Најбоље је то што Срби избегавају да користе поврће ван сезоне јер знају да, рецимо, парадајз у месецу јануару мора да буде пун хемије.

  Српска кухиња је, у ствари, врло здрава.

  Како би просечан Рус прихватио српску кухињу?

  У Москви послује неколико српских ресторана и увек су пуни гостију. Један од њих се и рекламира на корицама наше књиге.

  Гости истичу да је храна у српским ресторанима у москви врло здрава и укусна и да даје осећај ситости.

  Верујем да би имали успеха и српски ресторани у другим градовима.

  Ограничење постоји у недоступности свих намирница које су у Србији уобичајене. У Русији се једе парадајз који се увози издалека, а, од таквог парадајза, добра парадајз-чорба не бива.

  Шта бисте поручили нашим читаоцима?

  Гајите своју традиционалну кухињу! Није ништа погрешно пробати и туђа јела, али увек је најукусније јело из сопствене кухиње.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com