• Južna Srbija

  Muzički festival “Pozitiv“ umesto u spomen parku Bubanj biće održan u niškoj Tvrdjavi od 15. do 17. jula

  Spomenik_Bubanj

  Iako su pojedini mediji objavili da su organizatori muzičkog festivala “Pozitiv“ dobili saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika za održavanje manifestacije u spomen parku Bubanj, ta iformacija nije tačna. Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Ivana Ranković je u telefonskom razgovoru za novostidana.rs  rekla da agencija “Pozitivni“ nije do sada  i  neće u narednom periodu dobiti saglasnost za organizaciju festivala elektronske i rok muzike u spomen parku Bubanj.

  Po njenim rečima muzički festivali se ne održavaju na stratištima.

  Nije moguće izdati dozvolu za takvu vrstu događaja pošto se radi o prostoru stradanja na kom nisu predviđene manifestacije koje nisu povezane sa obeležavanjem tragičnih događaja koji su se desili na toj lokaciji tokom Drugog svetskog rata poručuju iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

  Nakon ovih reakcija iz nadležnih institucija organizatori festivala doneli su odluku o promeni lokacije.

  Jelena Rudić je izjavila za novostidana.rs da će festival biti održan u niškoj Tvrđavi sredinom jula.

  Najava da će se trodnevni muzički festival “Pozitiv“ održati u spomen parku Bubanj izazvala je burne reakcije u Nišu.

  Oglasili su se mnogi građani ali i organizacije.

  Park je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika jer spada u kategoriju “ istorijskih objekata od izuzetnog značaja“.

  U niškom Kulturnom klubu podsetili su da je Spomen park sagrađen u sećanje na više od 10.000 streljanih građana Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu, te da je održavanje muzičkog festivala na toj lokaciji neprihvatljivo.

              “Ne sumnjamo u dobre namere organizatora koji bi da okupi mlade ljude na prepoznatljivom mestu, na otvorenom, u prirodi, koristeći pritom infrastrukturu Spomen parka koja se čini i zgodnom i lako upotrebljivom. I u tome nema ničeg lošeg. Ali ovo nije Kamenički vis, Bojanine vode ili neko drugo popularno izletište. Ovde, gde je upokojeno ovoliko duša, ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje”, saopštili su u niškom Kulturnom klubu.

  Organizator festivala i predstavnik agencije Pozitivni Jelena  Rudić je izjavila za novostidana.rs da su  odlučili da lokacija bude upravo Bubanj jer žele  da festival ima i društveno-odgovorni i edukativni karakter.

  Park je neosvetljen, najčešće prljav i sa oštećenom i dotrajalom infrastrukturom, u medijima je već godinama okarakterisan kao „izletište“. U svetu i okruženju, pa i u nekim gradovima Srbije, festivali ovog tipa imaju svrhu edukacije omladine, sećanja na žrtve i prezentovanja kulturno-istorijskih lokacija. Ostale lokacije na kojima se organizuju festivali i koncerti, takođe, su vezane za istorijske spomenike i spomenike kulture u Nišu”,  saopštili su organizatori festivala.

  PozitivNI kažu da festival organizuju bez ikakvih sredstava iz gradskog ili republičkog budžeta ili iz projekata nevladinih i drugih organizacija. Njihova je namera, dodaju, da urede Park, poprave rasvetu, obezbede dovode pijaće vode, poprave parkovsku opremu i urede Bubanj posle festivala.

  Od 15. do 17. jula, kako su prvobitno najavili organizatori iz agencije „Pozitivni“, na Bubnju je trebalo da se održi festival sa muzičkim programom na tri bine u okviru memorijalnog centra sagrađenog u sećanje na ogroman broj građana koje su nacisti tu streljali tokom Drugog svetskog rata.

  Sećanje i pomen žrtvama, kao i edukacija posetilaca zamišljena je i kroz polaganje venaca na spomenik od strane Veterana 63. Padobranske brigade, prodaju cveća po simboličnoj ceni koje će posetioci položiti na spomenik na ulazu u Park. Prihod od prodaje cveća biće namenjen dodatnom sređivanju, a planiraju da dele i edukativni material i puštaju dokumentarce o Spomen parku.

  “Svesni smo da organizacija festivala na Bubnju zahteva mnogo više posvećenosti, pijeteta, energije, a svakako i materijalih ulaganja, nego organizacija sličnog dogadjaja na nekim drugim lokacijama. Naš isključivi motiv je čuvanje od zaborava i propadanja jedne ovako značajne lokacije za kulturno – istorijski život Niša i želja da učinimo nešto dobro za grad i mlade ljude koji žele da ostanu ovde. Ovo je istovremeno i poziv svim institucijama i udruženjima, da zajedno doprinesemo kako čuvanju ovog mesta od zaborava, tako i kontinuiranoj edukaciji naših građana”, ističu.

  Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić rekla je da Bubanj spada u kategoriju izuzetnog značaja i da je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

  novostidana.rs

  Milan Petković

             

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com