• Novosti online

  Na referedumu u Makedoniji do 15.00 izašlo 23 odsto birača (VIDEO)

  U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem gradjani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

  Makedonci će se o pitanju „da li ste članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja će biti otvorena do 19.00.

  Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 gradjana.

  Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 iz inostranstva, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara.

  Najavljeno je da će referendum obezbedjivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje gradjana da se izjasne.

  Dogovorom Makedonije i Grčke, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predvidjeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu „severna“, a sporazum predvidja i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

  Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u „Severna Makedonija“, uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtevajući da se najpre reši medjusobni spor oko naziva.

  Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocenili kao istorijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale SAD i zemlje EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com