• Novosti online

  Nadbiskup Hočevar: Svi su ljudi jedan obitelj, slušajmo bolje jedni druge (VIDEO)


  Hočevar je u poslanici naveo da se nad ovom rečenicom treba zamisliti posebno sada, u vreme pandemije Covid-19, koja je „zadala udarac čoveku na najosetljivije mesto“.

  Podsećajući da „Isus iz Nazareta nije tek jedan od toliko ljudi, već jedini koji vrši isključivo Očevu volju, i to u telu i u onom telesnom“, Hočevar u Uskršnjoj poslanici kaže da je „poruka nad porukama: u telu i u onom telesnom treba vršiti Očevu volju i naum Njegov, inače samo telo postaje neposlušno“.

  „Zar parlamenti ovoga sveta tako često ne glasaju za zakone neposlušnosti Božjemu Duhu. Koje to vlade, braćo i sestre, danas razmatraju Isusova blaženstva? Odjekuje li uopšte u njima glas Jevandjelja? Isusov „proglas“ mira Uskršnjeg jutra pretvorili smo u bezbrojne fabrike oružja, smatrajući da ćemo na taj način obezbediti i mir, i sigurnost, i jaku ekonomiju“, kazao je Hočevar a saopštila je beogradska nadbiskupija.

  Hočevar je u poslanici rekao da smo „zaboravili da u nama živi proročki svet, da samo srce, ispunjeno ljubavlju, može slutiti budućnost, a samo razum, očišćen od sebičnosti, može stvarati logiku života“.

  „I dok se Ti, Isuse, zauzimaš za male i siromašne, izbeglice i strance, mi, iskorišćavajući jedni druge, stvaramo ne jedinstveni nego polarizovani svet: bogatih i siromašnih, blokova i klasa, velikih i malih, svet prve, druge ili treće brzine razvoja. I to razvoja u sferama vlasništva, imanja, posedovanja, ekonomije, ukratko ‒ onoga što stavljamo na sebe, oko sebe i pored sebe“, naveo je Hočevar.

  Hočevar se upitao i „zar nam i sadašnja pandemija virusa ne potvrdjuje da smo ipak svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura“.

  „Ako nismo sposobni da to spoznamo i ispovedimo svojim razumom, svojim razmišljanjem, onda nam pandemija poručuje sa svom svojom agresivnošću: svako od nas može bližnjeg svog zaraziti ili spasiti. A neposluh tom pozivu i toj činjenici žanje premnoge snopove smrti“, kazao je Hočevar.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com