• BG

  NALED: Pomoć države presudna u početnoj fazi  razvoja start-up firmi  Beograd, 23. novembar 2017. – Start-up preduzetnici u Srbiji mogu da budu globalno uspešni i privuku velike investicije ukoliko se fokusiraju na razvoj softvera i proizvoda koji prave velike promene u životima građana i rešavaju dosad nerešene probleme, a podrška države ključna je za stvaranje povoljnog ekosistema za razvoj start-up zajednice.

  Renomirani svetski stručnjaci koje je u Beogradu okupio međunarodni seminar „SEE MIKTA – Inovacije i preduzetništvo“, uz pohvale za srpski IT sektor izneli su i niz sugestija.

  – Softverska industrija Srbije je poznata po inovacijama. Čak 6.000 ljudi zaposleno je u 2.000 kompanija i taj broj stalno raste, ali je potrebno da povećate i broj diplomiranih IT stručnjaka jer je globalna potražnja za visokoobrazovanim kadrovima za kompjuterske nauke veća od ponude – izjavio je dr Rajnhard Šol iz Međunarodne telekomunikacione unije, na skupu koji su organizovali NALED i ambasade zemalja MIKTA platforme – Meksika, Indonezije, Turske, Koreje i Australije – sa ciljem razmene najboljih svetskih iskustava i praksi u razvoju start-up firmi.

  Seminar je otvorio NJ.E. Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji, a učesnicima se obratio i NJ.E. Marko Antonio Garsija Blanko, ambasador Meksika u Srbiji koji je govorio o meksičkim iskustvima u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i preduzetničkog društva.

  Direktor Start-up alijanse Koreje Lim Jung Vok istakao je značaj razvoja preduzetničke kulture, podsticajne regulative, uključivanja iskusnih preduzetnika kao mentora početnicima, a posebno značaj lakšeg pristupa novcu za ulaganje jer je malo ko spreman na rizik finansiranja start-upa.

  – Neophodno je da država pokrene program finansijske podrške start-up firmama u ranoj fazi kao što je to uradila Koreja, koja sada ima i Ministarstvo za mala i srednja preduzeća i start-up. Potrebno je i da obezbedi da lokalni inkubatori, akceleratori i venture capital fondovi kojih je sve više, finansiraju dalji razvoj. Na uloženih 120 miliona dolara dosad smo dobili više od 300 uspešnih start-up kompanija – naglasio je Lim.

  Jedan od novih izvora finansiranja jesu velike korporacije poput Samsung NEXT-a koje putem ulaganja, mentorstva, tehničke i stručne podrške ili obezbeđivanja prostora za rad pomažu malima da razviju proizvode, sa mogućnošću da ih kasnije i kupe. Direktor Samsung NEXT-a Feliks Petersen izneo je i nekoliko neuobičajenih predloga vladama.

  „Start-up inicijative su dobre, kao i inicijative za razvoj e-uprave, ali ključno je da cene zakupa prostora budu niske, a još važnije da preduzetnici rade na mestu koje je kul za život“, rekao je Petersen.

  Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da će inicijative poput poreskog oslobođenja u prvoj godini poslovanja, reforme sistema paušalnog oporezivanja, kao i izrada registara neporeskih nameta i procedura biti prvi koraci u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za start-up i pomoći da podstaknemo inovativnost i kreativnost mladih u Srbiji.

  – Broj otvorenih preduzetničkih radnji opao je za trećinu u poslednjih 10 godina, a odnos otvorenih i ugašenih firmi sa 10 prema jedan na 3,5:1. Želimo da preokrenemo taj trend jer su start-up firme najveći generatori zapošljavanja i statistike razvijenih zemalja pokazuju da oni koji opstanu u prvih pet godina povećaju broj zaposlenih i do 60% – zaključio je Đokić.

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com