• Društvo

  Наталитет је Чајетини приоритет: родитељски додатак 150000 динара за треће дете, паровима 300000 динара за вантелесну оплодњу

  У Србији је 2016. године рођен најмањи број беба од када се води статистика, од давне 1900 године.

  Сваке године Србија остаје без око 40000 становника или без града величине Ужица.

  Да би се негативни демографски трендови најпре зауставили, а за неколико деценија преокренули у другом правцу неопходна је организована и координирана акција свих нивоа власти, од републике, преко покрајине до локалних самоуправа, односно градова и општина.

  У Србији постоји неколико позитивних примера који показују да је могућа успешна борба против беле куге на локалном нивоу.

  У финансијским подстицајима младим породицама да се одлуче на проширење, предњаче општине Лозница и Чајетина. На који начин то раде на Златибору, разговарали смо са првим човеком општине Чајетина Миланом Стаматовићем.

  По мишљењу стручњака, повећање наталитета је најважнији задатак у Србији. Депопулација је један од проблема и општине Чајетина. Које кораке ваша општина предузима у подстицању наталитета?

  “Редовна су улагања у школе и реконструкције школских објеката, нове садржаје, разне програме, културна и спортска дешавања. Пратимо потребе и у договору с директорима школа планирамо средства с циљем да све школе, како сеоске тако и ове у Чајетини и на Златибору, буду у једнако добром стању. Организован је превоз до свих школа на нашој територији и за сву децу. Такав приступ омогућио је да добри услови за ђаке буду обезбеђени у свим селима, где се, уз то, готово сваке друге године отвори по један вртић, што касније обезбеђује и повећање броја деце у школама“, истиче Милан Стаматовић председник општине Чајетина.

  Недавно je Чајетина, уз Лозницу, проглашена за једну од општина која даје највеће подстицаје за подршку младим брачним паровима да се определе за проширење породице.

  Колики су финансијски подстицаји на које мајке могу да рачунају и колико ће према плану буџета износити за наредну 2018. годину?

  „Општина Чајетина сваке године буџетом предвиђа значајна средства за подстицај наталитета.

  Када је реч о родитељском додатку, он се сваке године увећава, па је примера ради у 2014. години за прво рођено дете износио 20.000, друго 30.000, треће и свако наредно 40.000 динара, док је  у 2018. години планиран износ од 75.000 за прво, 100.000 за друго и 150.000 динара за треће и свако наредно дете.

  Збирно гледано за 2018. годину, накнада из буџета за социјалну заштиту (родитељски додатак, вантелесну оплодњу, помоћ у кући, помоћ деци са сметњама у развоју…)   планирана је у износу од 73,5 милиона динара“.

  Да ли постоје подстицаји младим брачним паровима за запошљавање или самозапошљавање?

  „Последњих неколико година опредељујемо велика средства за разне програме када је  запошљавање у питању, то првенствено подразумева самозапошљавање, програм стручне праксе и програме јавних радова.

  Поред разних активности које општина Чајетина спроводи на  уређењу инфраструктуре и стварању позитивног привредног амбијента за инвеститоре који улажу на територији Општине, што доводи до отварања нових радних места и спуштања стопе незапослености, која је најнижа у Србији, ми и даље пажњу усмеравамо на младе људе, факултетски образоване, да обаве стручну праксу, како у Општини или јавним предузећима, тако и у приватном сектору“, каже Стаматовић и додаје да се значајна средства опредељују  у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

  „Спровели смо конкурсе  за активне мере политике запошљавања, односно стручну праксу, јавне радове и самозапшљавање, за које је опредељено око 8 милиона динара у 2017. години, тако да стопа незапослености у Општини Чајетина, константно опада.“ У Чајетини постоје додатни подстицаји за бављење пољопривредом, јер су увећане субвенције за она пољопривредна газдинства чији су носиоци млађи од 40 година или су женског пола.

  Стерилитет је све већи проблем младих брачних парова. Да ли општина има начин да финансијски помогне паровима у борби против неплодности финансирањем изузетно скупих процеса инсеминације и вантелесне оплодње?

  Општина Чајетина већ 5 година подржава поступак вантелесне оплодње.

  Након покушаја парова да то своје право остваре о трошку државе, општина излази у сусрет готово свим паровима који испањавају прописане услове.

  Последње године опредељена средства по појединачном захтеву износила су 300.000,00 динара. Просечно годишње јави се око 5 парова који и остваре своје право.

  Које кораке општина планира у наредном периоду за подстицај повећањa нaталитета?

  „Визија развоја општине Чајетина, подразумева равномеран развој и руралних и урбаних средина.

  Стварање повољног амбијента како за живот, тако и за запошљавање младих људи, свакако је пресудан фактор за заснивање породица, а самим тим и за повећање наталитета.

  Често се бележе примери где се млади одлучују за живот на селу, односно за наставак породичне традиције бављења пољопривредом, што им уз подстицаје и у том сегменту од стране општине Чајетина, омогућава добре услове за живот,“ закључио је председник чајетинске општине Милан Стаматовић.

  Љиљана Петковић

  Фото: Н.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Чајетина. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com