• Crna Gora

  NATO o izjavi Trampa o Crnoj Gori: Napad na članicu, napad na sve nas

  „Klauzula kolektivne odbrane NATO, član 5 (Povelje) je bezuslovna i kao od armiranog betona. To znači da napad na jednu našu članicu predstavlja napad na sve nas“, rekao je Frans presu neimenovani visoki zvaničnik Alijanse.Taj zvaničnik je dodao da je Tramp jasno rekao na nedavnom samitu u Briselu da su SAD u potpunosti posvećene prema obavezama u NATO-u i da je savez jak.

  Tramp je u izjavi Foks njuzu (Fox News) emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

  Američki predsednik je rekao da je „Crna Gora vrlo mala zemlja s vrlo jakim i agresivnim ljudima“ čija bi agresivnost mogla da izazove treći svetski rat.

  Crna Gora je u proleće 2017. godine postala 29. zemlja članica NATO.

  Vlada Crne Gore je reagujući na Trampovu izjavu saopštila u četvrtak da je ponosna na svoju tradiciju i mirnodopsku politiku i da Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u Evropi i u čitavom svetu.

  Frans pres je podsetio da je Tramp već imao „neprijatan odnos“ prema Crnoj Gori na svom prvom samitu NATO u maju 2017. godine kada je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red ispred kamera.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com