• Gradovi

    NDI: Medjunarodna zajednica da reaguje na najavu izgradnje vojne baze na Crnuši

     

     

    Nova društvena inicijativa (NDI), organizacija civilnog društva koja se bavi srpsko-albanskim odnosima, pozvala je medjunarodne aktere da se aktivno uključe u rešavanje problema u vezi sa najavom izgradnje vojne baze na brdu Crnuša.

    Povodom najave da je Skupština opštine Južna Mitrovica dodelila 191 hektar zemlje na tom brdu Kosovskim snagama bezbednosti za potrebe izgradnje „najveće vojne baze na Kosovu“, NDI navodi da probleme dve zajednice treba rešavati u dobroj veri i kroz dijalog, a ne kroz poruke o angažovanju bezbednosnih snaga.

    NDI je pozvala Prištinu da preispita ovu odluku, zbog toga što povećava strah koji srpska zajednica već oseća prema kosovskim institucijama.

    „Ovakve odluke ne samo da ne šalju pozitivne poruke suživota srpskoj zajednici na severu Kosova, već šalje poruke da institucije nemaju poverenje u njih i da ih pre vide kao pretnju nego kao gradjane koji su sastavni deo društva“, navodi se u saopštenju.

    Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 metara, a sa koga se može nadgledati teritorija opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Južna Mitrovica i Vučitrn.

     

    Klikni za komentar

    Odgovori

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

    Na Vrh
    Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com