• Novosti online

  NDNV: Zabrana za TV N1 pokazuje da su partijske direktive iznad zakona za lokalnu vlast u Vrbasu

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je danas najoštrije osudilo ponašanje zaposlenih u Skupštini Opštine Vrbas jer samo novinarskoj ekipi televizije N1 nisu dozvolili da prisustvuje zasedanju i izvesti sa njega.

  NDNV smatra da je to „otvoreno kršenje medijskih i zakona o lokalnoj samoupravi“ iako su sednice javne.

  Današnji slučaj u Vrbasu primer je kako poruke najviših državnih zvaničnika, a ne zakoni Srbije, „predstavljaju zakon za lokalne vlasti“, upozorilo je NDNV.

  U saopštenju se navodi da su neki novinari pušteni u salu tek nakon duže rasprave, ali ne i TV N1.

  Gradjanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas je bilo zabranjeno da udju na sednicu Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli meštani Ravnog sela koji su hteli da odbornicima govore o neispravnoj vodi u svom selu, ali im to nije omogućeno.

  „Ogoljena moć, sila, partijske direktive, nasilje prema neistomišljenicima, ponižavanje građana… odlike su aktuelnog sistema, koje svedoče ne samo o totalitarnosti režima kojem je sloboda govora i objektivno informisanje gradjana ‘prirodan’ neprijatelj, već i ogromnog civilizacijskog pada celog društva“, ocenilo je NDNV.

  Udruženje je još jednom upozorilo da napadi na novinare „nisu samo napadi na ovu profesiju, već na ključne postulate demokratskog društva, u kojem su mediji i novinari korektivi vlasti i čuvari interesa javnosti“.

  „Društvo koje dozvoljava da se u 21. veku odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i gradjanskih sloboda i vladavine prava. A takvo društvo nema budućnost“, zaključilo je NDNV.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com