• Novosti online

  Nefleksibilnost Pokreta pet zvezdica otežava formiranje nove vlade Italije

  Koliko su neizvesni izgledi da će dve rivalske stranke formirati novu vladu Italije kako bi s vlasti uklonili lidera ekstremnodesničarske Lige Matea Salvinija postalo je jasno danas kada je vodja Pokreta pet zvezdica Luidji Di Majo odbio da popusti u zahtevima njegove populističke partije.

  „Ili će naša politika biti sprovedena, ili bolje da idemo na glasanje“, rekao je Di Majo i momentalno izazvao turbulencije na finansijskim tržištima.

  Poslednjih nekoliko dana rezultati na finansijskim tržištima bili su dobri pošto je antisistemski Pokret pet zvezdica, dosadašnji koalicioni partner Salvinijeve Lige, pristao da pokuša da formira još jednu vladu na čelu s aktuelnim premijerom Djuzepeom Konteom, ali ovaj put sa svojim ljutim rivalom, Demokratskom partijom, strankom levog centra.

  Konteova 14-mesečna koaliciona vlada raspala se u avgustu pošto joj je Salvini uskratio podršku. Salvini je očekivao da će na taj način izazvati vanredne izbore koji bi mu najverovatnije doneli mesto premijera, obzirom na rast njegove popularnosti.

  Posle sastanka s Konteom, Majo je danas rekao da će ili biti postignut sporazum o tačkama programa ili se „neće ići napred“.

  Lider demokrata Nikola Cingareti je odmah uzvratio.

  „Jasni savezi, dugo prijateljstvo. Ozbiljno radimo na tome da Italija dobije novu proevropsku vladu. Ali dosta s tim neprihvatljivim ultimatumima, ili nećemo nigde stići“, naveo je Cingareti.

  Visoki funkcioner Demokratske partije Andrea Orlando napisao je na Tviteru da je ultimatum Di Maja „neshvatljiv“ i upitao da li je on promenio stav.

  Di Majo nije pojašnjavao izjavu, dok mediji navode da on insistira da bude zamenik premijera, kao i u dosadašnjoj vladi, a da demokrate ne žele da pristanu na to.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com