• Gradovi

  Nikolić u pismu Olandu: Politika i ovoga puta nadvladala pravdu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je predsedniku Francuske Fransoa Olandu uputio pismo u kojem je naveo da je odluka francuskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja „utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve“ i da je „politika i ovoga puta nadvladala pravdu“.

  Nikolić je naveo da je Srbija, u skladu sa važećim procedurama, dostavila dokumentaciju koja „neporecivo dokazuje krivicu Haradinaja“ i da je „odlukom Apelacionog suda u Kolmaru pušten na slobodu zločinac koji će, ovim činom, ostati nekažnjen“,

  Prema njegovim rečima, vlada će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odlučiti na koji način će Srbija iskazati svoje nezadovoljstvo.

  „Vest da je odlukom francuskog pravosudja oslobodjen Ramuš Haradinaj, čije smo izručenje tražili na osnovu raspisane poternice obezbedjene dokazima, duboko je potresla našu javnost i, nažalost, još više utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve“, rekao je Nikolić u pismu, saopštila je pres-služba.

  Nikolić je dodao da „nikakva objašnjenja ne mogu otkloniti utisak da je politika i ovoga puta nadvladala pravdu i da je ubijanje Srba opravdano i dozvoljeno, za razliku od zločina nad drugim narodima“.

  Predsednik Srbije je rekao da je „osećaj duboke povredjenosti uvećan činjenicom da se Francuska u srpskoj istoriji doživljavala kao svetao primer prijateljstva i časti“, zbog kojeg, kako je naveo, „ni najveća stradanja u dva svetska rata nisu bila uzaludna“.

  „Srbija je 90-ih godina prošlog veka bila suočena s terorizmom Ramuša Haradinaja na Kosovu i Metohiji, a Francuska je ugrožena danas, i zato smatram da je trebalo da znate da će ovakva odluka izazvati revolt mog naroda. Ja Vam, kao čoveku kome sam u više navrata dokazao svoje prijateljstvo, ukazujem na posledice takve očigledno političke odluke suda u Francuskoj, koja je nanela veliku nepravdu Srbiji, velikom prijatelju Francuske, za koju nas, u ovom trenutku i nažalost, vezuje samo slavna istorija naših dedova i očeva“, naveo je Nikolić u pismu.

  Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobodjen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo.

  Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

  Povezane vesti:  Dačić: Odluka francuskog suda o Haradinaju uticaće na odnose dve zemlje

  Srbija šalje protestnu notu Francuskoj

  Vučić: Odluka francuskog suda politička

  Kandić: Srbija ponovo kompromitovana

  Antonijević: Razmišljati o optužnici pred Specijalnim sudom za zločine OVK

  Šešelj: Upozoravali smo da će Haradinaj biti oslobodjen

  Odbijen zahtev za izručenje Haradinaja

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com