• Novosti online

  Objavljen Program reformi BiH

  Mediji u Bosni i Hercegovini danas su objavili Program reformi, čiji je sadržaj držan u tajnosti od kada ga je 19. novembra usvojilo Predsedništvo BiH.Dokument je objavljen pošto ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podelio poslanicima na Kolegijumu Narodne skupštine RS.

  To telo bi o tom dokumentu trebalo da raspravljaju u ponedeljak, 23. decembra.

  U Programu reforimi na 21 stranici navodi se da je pristupanjem NATO programu „Partnerstvo za mir“, BiH „pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO što pre i u svim segemntima“.

  „BiH je prepoznala evroatlantske integracije kao jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO programa PARP i IPP“, piše u tom dokumentu.

  Dalje se navodi da „članovi Zajedničke Komisije za odbranu i bezbednost definišu ciljeve u ovoj oblasti kroz Godišnji plan rada“.

  „Izgradnja održivih vojnih snaga zahteva poštovanje i implementaciju važećih pravnih angažmana. Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost zaduženi su za uskladjivanje sa NATO standardima i izradu nacrta i izmene i dopune kompatibilnih zakona“, piše u dokumentu.

  U programu reformi navedeno je da se „odnosi sa NATO kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH“.

  „Uključivanje BiH u savremene ekonomske, evropske, političke i procese bezbednosne saradnje, potvrdjuju njenu predanost principima demokratije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava“, piše u dokumentu.

  Navodi se da je BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO, bez, kako je navedeno, prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

  „Sve aktivnosti su u skladu s predjašnjim odlukama Predsedništva, Saveta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsedništva BiH“, piše u tekstu.

  Opozicija u Republici Srpskoj je od usvajanja Programa reformi tražila da se taj dokument objavi, tvrdeći da je u suštini reč o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) kojim se aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

  Dodik je to demantovao i tvrdi da se ne radi o ANP-u.

  Originalna verzija Programa reformi je na engleskom jeziku, a objavljeni dokument je materijal koji je preveden za potrebe posebne sednice parlamenta RS, zakazane za ponedeljak.

  Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su, uz posredovanje medjunarodne zajednice, krajem prošlog meseca Program reformi koji će odrediti NATO put BiH.

  Na istoj sednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

  Po dogovoru članova Predsedništva BiH, Program reformi će biti poslat u sedište NATO-a u Briselu dan posle imenovanja novog saziva Saveta ministara BiH.

  Po najavama, novi Savet ministara trebalo bi da bude imenovan 23. ili 30. decembra.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com