• Gradovi

  Obradović: Radna grupa za bezbednost novinara neće imati stvarnog efekta

   

   

  Novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je danas da odluka Vlade Srbije da formira Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara neće imati nikakvog stvarnog efekta i da služi samo da se skrene pažnja evropske javnosti i prikaže da postoji saradnja sa tužilaštvom, policijom i novinarskim udruženjima na tom poslu.

  U izjavi agenciji Beta, Obradović je rekao da će formiranje te radne grupe imati samo propagandni efekat bez stvarnog uticaja na rad i bezbednost novinara.

  Vlada Srbije formirala je u četvrtak Radnu grupe za bezbednost i zaštitu novinara i radne grupe za praćenje sprovodjenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

  Iz Vlade je saopšteno da je dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je pratila postupanje tužilaštva u slučajevima krivičnih dela protiv novinara, ukazao na potrebu da se rad na tom problemu institucionalizuje kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve radnje preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti.

  Obradović je rekao da je Radna grupa sa istim zadatkom već postojala i da je ovo samo formalizacija tog stanja.

  „To je potpuno suvišno. Ovo je neka vrsta ‘podržavljenja’ Radne grupe. To ne donosi nikakav novi kvalitet nego će povećati uticaj države, a to je krajnji cilj“, rekao je Obradović.

  On je dodao da eventualni pozitivan rezultat Radne grupe zavisi od angažovanja i umrežavanja napora tužilaštva, policije i novinarskih udruženja a ne od toga da li će država da preuzme odgovornost za njeno funkcionisanje.

  „Ta Radna grupa neće dobiti nikakve nove ingerencije. Njeno formiranje služiće samo da se skrene pažnja evropske javnosti i da se poveća uticaj države, a to je možda i krajnji cilj“, rekao je Obradović.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com