• Novosti online

  ODIHR: Vanredno stanje da nadgleda parlament i bude vremenski ograničeno


  ODIHR sistematski prati sadržaj i posledice proglašenja vanrednog stanja kao odgovor na pandemiju korona virusa.

  „Jasno je da države moraju da brzo deluju kako bi zaštitile stanovništvo od pandemije korona virusa i shvatam da će to možda zahtevati vanredno stanje. Medjutim, vanredno stanje bez obzira gde je proglašeno i iz kojeg razloga mora da bude proporcionalno njegovom cilju i da ostane na snazi onoliko dugo koliko je apsolutno neophodno“, navela je direktorka ODIHR.

  Sve zemlje OEBS-a obavezale su se da će podržavati demokratiju i vladavinu prava, uključujući i tokom vanrednog stanja. To znači da zakon o vanrednom stanju može biti samo privremen i treba da ga proverava parlament.

  Direktorka ODIHR-a je, kako je navela, izrazila „zabrinutost madjarskoj vladi vezano za kontekst današnjeg glasanja i za mere koje su obuhvaćene nacrtom zakona. ODIHR je ponudio podršku i pomoć kako bi se na ovu krizu reagovalo u potpunosti u skladu sa obavezama OEBS-a i sa međunarodnim pravom.

  Madjarska vlada je 20. marta predložila nacrt zakona kojim se produžava trenutno „stanje opasnosti“ i vladi daju ovlašćenja da donosi dekrete bez nadzora parlamenta i bez odredjenog vremenskog ograničenja.

  Prema medjunarodnom pravu, vanredno stanje i mere treba da budu samo one neophodne i srazmerne, a sprovodjenje pod parlamentarnim i sudskim nadzorom, uz redovno revidiranje kako bi se osiguralo da su i dalje potrebne, proporcionalne i odgovarajuće za rešavanje pretnje koja je dovela do njihovog uvodjenja.

  Sve zemlje OEBS-a obavezale su se da pribegavanje proglašenju vanrednog stanja „ne može da bude iskorišćeno za podrivanje demokratskog ustavnog poretka, niti za uništavanje medjunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com