• Novosti online

  OEBS: Nije se vodilo računa o biračima u Albaniji

  Na lokalnim izborima u Albaniji u nedelju se nije mnogo vodilo računa o interesima birača u klimi političke krize, naveli su posmatrači OEBS-a u današnjim preliminarnim nalazima.

  U izveštaju Službe OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) navedeno je da je albanska vlada odlučila da se izbori održe i pored bojkota opozicije i da zbog toga birači nisu imali mogućnost izbora izmedju više političkih opcija. U 31 od 61 opštine postojao je samo jedan kandidat za predsednike opština.

  „Iako je veći broj političkih partija, koalicija i grupa gradjana predložio svoje kandidate, odsustvo velikih opozicionih partija s izbora značajno je ograničilo biračima izbor kandidata. Početno odbijanje istih tih partija da imenuju članove izbornih komisija, a kasnije i politizovana interpretacija izbornog zakona, učinilo je rukovodjenje izborima neizbalansiranim i smanjilo poverenje u izbore“, rekla je Odri Glover, šefica posmatračke misije OEBS-a u Albaniji.

  Posmatrači tvrde da je politički sukob doveo do pravne nesigurnosti i da je izborna komisija donela mnoge odluke s političkim ciljem da se izbori održe. Glavni fokus kampanje je bio na bojkotu opozicije i datumu izbora, a postoje i kredibilni navodi da su obe strane vršile pritisak na birače, navodi OEBS.

  „Imamo dokaze da su sve političke strane vršile pritisak na birače. To je, uz polarizovane medije fokusirane na političku krizu a ne na iznošenje nepristrasnih informacija o kandidatima, sprečilo neke birače da načine slobodan i informisan izbor“, rekla je Glover.

  U preliminarnom izveštaju se navodi da su izbori protekli mirno, da je glasalo oko 21 odsto od 3,5 miliona registrovanih birača i da je u 61 opštini bilo registrovano 97 kandidata za gradonačelnike ili predsednike opština i 544 kandidata za spukštine opština i gradova, piše u saopštenju.

  Jutros je Centralna komisija za izbore saopštila da je odziv glasača bio svega 21,6 odsto, a socijalistički premijer Edi Rama je ipak ocenio da su izbori koje je opozicija listom bojkotovala, „pobeda evropske Albanije“, preneli su mediji iz Tirane.

  Vodja opozicije i šef Demokratske stranke Ljuljzim Baša ukazao je da veoma mali odziv glasača znači da je izborna „farsa odbačena uz prezir epskih razmera“. Po podacima njegove stranke, odziv glasača bio je oko 15 odsto, a u nekim oblastima, medju kojima je i deo juga Albanije, gde živi grčka manjina, odziv je bio svega 10 odsto.

  Opozicija koja je bojkotovala izbore, od sredine februara organizuje demonstracije protiv Ramine vlade koju optužuje za korupciju i nameštanje izbora.

  Premijer Rama je insistirao da lokalni izbori budu juče održani kako je i planirano, iako ih je predsednik Albanije Iljir Meta uredbom bio odložio za oktobar, tvrdeći da će bez učešća opozicije biti „nedemokratski“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com