• Novosti online

  Otvorena birališta na opštim izborima u Meksiku

  Birališta u Meksiku otvorena su danas na opštim izborima posle kampanje obeležene najvišim stepenom političkog nasilja u zemlji poslednjih decenija.

  Meksikanci danas biraju predsednika zemlje, 500 poslanika Predstavničkog doma Kongresa i 128 senatora, članove parlamenata saveznih država, devet guvernera i oko 1.600 gradonačelnika, navodi Asošiejted pres.

  Favorit na predsedničkim izborima je levičar Andres Manuel Lopes Obrador Amlo, bivši gradonačelnik Meksiko Sitija koji obećava obračun s korupcijom.

  Milioni običnih Meksikanaca gnevni su na predsednika Enrikea Penju Nijeta i njegovu administraciju, pre svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

  Očekuje se da će njega na čelu države zameniti Lopes Obrador (64) koji je u prethodna dva ciklusa predsedničkih izbora bio drugoplasirani kandidat.

  Uz borbu protiv korupcije, on obećava da će povećati plate i penzije i da će stati na put ogromnim zloupotrebama političke i ekonomske elite.

  U slučaju pobede, Lopes Obrador bi okončao gotovo stogodišnju dominaciju dve stranke u Meksiku Institucionalne revolucionarne partije (PRI) i Partije nacionalne akcije (PAN).

  U modernoj meksičkoj istoriji predsednik zemlje uvek je bio iz redova te dve stranke, iz PRI od 1929. do 2000. godine i posle 2012. godine, a iz PAN od 2000. do 2012. godine.

  Lopes Obrador obe stranke opisuje kao deo iste „mafijaške vlasti“, a levu koaliciju koju predvodi njegova partija Morena predstavlja kao šansu za radikalan raskid s prošlošću, navodi BBC.

  Očekuje se da će Obradorov najveći rival biti konzervativac Rikardo Anaja, kandidat koalicije desnog centra koju predvodi PAN. Anaja levičara opisuje kao populistu koji neće doneti dobro ekonomiji zemlje.

  Kandidat vladajuće PRI je bivši ministar finansija Hose Antonio Meade, a četvrti je nezavisni kandidat Haime Rodriges.

  Usled nezadovoljstva gradjana zbog visoke stope ubistava i široko rasprostranjene korupcije, sva četiri predsednička kandidata pokušala su da ubede birače da predstavljaju promenu postojećeg stanja.

  Prema poslednjim anketama, Lopes Obrador ima prednost od 51 odsto, dok Anaju podržava 27 odsto, a Meadea 19 odsto birača.

  U slučaju da niko od kandidata ne dobije većinu glasova birača, neće biti drugog kruga, već pobedjuje kandidat s najviše osvojenih glasova.

  Predsednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine.

  Pravo glasa ima 88 miliona birača, a na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

  Biračka mesta otvaraju se u 8.00 po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 18.00 u svakoj od tri letnje vremenske zone u Meksiku.

  Meksiko ima oko 120 miliona stanovnika i po broju stanovnika je treća zemlja zapadne hemisfere, iza SAD i Brazila.

  S prošlogodišnjim bruto domaćim proizvodom od oko 1,2 hiljade milijardi dolara, Meksiko je 15. ekonomija sveta, prema podacima Medjunarodnog monetarnog fonda.

  Druga je po veličini ekonomija Latinske Amerike i veliki izvoznik nafte. Medjutim, zbog pada cena nafte, meksička valuta pezos naglo je oslabila u odnosu na dolar.

  Gotovo 50 odsto Meksikanaca živi ispod granice siromaštva, a korupcije i nasilja ima na svakom koraku.

  Od početka kampanje u septembru prošle godine, ubijeno je više od 130 kandidata i političkih aktivista. Meksiko ima i reputaciju jedne od najopasnijih zemalja za novinare. Jedan novinar juče je ubijen u jednom seoskom baru na jugu zemlje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com