• Gradovi

  Otvorena izložba norveške duboke štampe

  BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad otvorio je večeras izložbu „Norveška duboka štampa“ u Galeriji Grafičkog kolektiva.

  Izložbom je predstavljeno 12 autora, članova Udruženja norveških grafičara, prema selekciji norveškog grafičara, umetnika i kustosa Martina Duea.

  Skandinavskom učtivošću, Bjornstad se kratko zahvalio organizatorima izložbe i poželeo publici da uživaju u grafikama umetnika iz njegove zemlje.

  „Udruženja norveških grafičara nastalo je u Oslu 1919. godine, a jedan od osnivača bio je slavni slikar Edvard Munk,“ podsetio je norveški ambasador.

  Izbor radova u beogradskoj galeriji reflektuje deo savremene prakse norveških grafičara u različitim tehnikama duboke štampe koje se danas primenjuju.

  Kako je sam priznao Due zadatak da napravi izbor je težak kada imate toliki broj umetnika, a atoliko malo prostora.

  Poslednjih godina duboka štampa doživljava procat u kombinaciji sa digitalnim tehnikama i novim materijalima i mogućnostima, kao što su fotopolimer i netoksično štampanje, što je i vidljivo u izloženim radovima.

  Duboka štampa je i dalje najčešći proces gde je odnos između grafičara i samog otiska veoma blizak tokom cele produkcije i procesa štampanja, a otisak sa matrice se najčešće ručno štampana, što daje poseban pečat.

  Foto screenshot-seecult.org

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com