• KiM

  Pacoli o Balkanu u Vašingtonu: Okrenuti se budućnosti, potrebna nova politička klasa

   

   

  Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli založio se danas na skupu o Balkanu u Vašingtonu za slobodnu trgovinu i za ekonomsku saradnju i poručio da je potrebno zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti.

  U govoru na konferenciji „Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti“ u organizaciji Atlantskog saveta SAD, Pacoli je izložio prednosti regiona za razvoj poslovnih poduhvata i okrenuvši se ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću rekao da za sve to postoji preduslov.

  „Postoji preduslov za to gospodine Dačiću, da se zaboravi prošlost i gleda u budućnost“, rekao je Pacoli sprpskom ministru koji je zajedno s njim učestvovao na panelu o investiranju.

  Pacoli je rekao da region može da bude uredjena teritorija, da to može da se uradi korišćenjem novih metodologija, nove opreme, razvojem globalizacije i transparentnošću i odgovornošću i promenom starih navika.

  „Ne želim da verujem da ovaj region neće moći da postane prosperitetna teritorija i ne želim da verujem da će Evropska unija i SAD dozvoliti da ovaj region postane crna rupa“, rekao je Pacoli.

  Založio se za ekonomsku integraciju i depolitizaciju kompanija u regionu, kao što su elektroprivreda, železnica, upravljanje putevima, rudnicima i rekao da one treba da postanu integrisane regionalne kompanije sa profesionalnom upravom.

  On je pozvao američke firme da pojačaju prisustvo na Kosovu i da postoje mnogi podsticaji da se uključe u razvoj tog regiona.

  Pacoli je rekao da je Kosovo u središtu Evrope i da će 17. februara iduće godine proslaviti 10 godina nezavisnosti i teškog rada na borbi protiv korupcije i kriminala.

  Ukazao je da je južna Kosovska Mitrovica odredjena kao slobodna zona i pozvao da se i severni deo tog grada proglasi slobodnom zonom, a zajedno mogu da rade zajedno na poboljšanju života ljudi.

  „Samo poboljšanjem života ljudi i otvaranjem radnih mesta možemo da smanjimo uticaj politke“, rekao je Pacoli.

  On je rekao da je izgubljeno mnogo vremena i da je potrebna svojevrsna regeneracija političke klase iz 20. veka da bi se otvorio novi put jer je „otrov etničke podele zasejan suviše duboko“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com