• Novosti online

  Pendarovski: Prihvatljivo svako rešenje Beograda i Prištine uz medjunarodnu garanciju

  Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je principjelno protiv promena granica na Balkanu, ali i da je prihvatljivo svako rešenje koje postignu Beograd i Priština uz medjunarodnu garanciju da važi samo u tom slučaju.

  U intevjuu za Al Džazira Balkans, on je rekao da je „svako reršenje do kojeg dodju Beograd i Priština prihvatljivo, da mora da bude prihvatljivo za ceo svet i za direktne susede, kao što je Severna Makedonija, pod uslovom da ima neke garancije medjunarodne zajednice da se na tome završava i da neće imati nekakav domino efekat“.

  „Znači, to što reše Beograd i Priština sa snažnom podrškom, pretpostavljam, medjunarodnih faktora, navećih na svetu, da to mora da važi samo izmedju Beograda i Prištine, a ne da bude princip i u drugim zemljama ovog regiona“, rekao je Pendarovski.

  Kako je preneo Kabinet predsednika Severne Makedonije, on je ponovio da principijelno smatra da promena granica na Balkanu može da donese samo probleme, kada se zna teška, duga i mučna istorija ovog regiona.

  „U principu, bilo koju granicu na svetu da pokušate da pomerite, evo u Americi i Kanadi, izazvaće političke turbulencije. Načelno sam protiv ideja da se pomeraju granice prateći etničku distribuciju stanovništva, na Balkanu to je posebno polje“, istakao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com