• Svet

  Pens: Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti zapadnog Balkana

   

  Pens: Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti zapadnog Balkana

  Foto: VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC

  Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je večeras u Podgorici da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti regiona zapadnog Balkana i da hrabrost Crne Gore u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet, saopštila je služba za odnose sa javnošću vlade Crne Gore.

  Pens je na svečanoj večeri u prisustvu predsednika države i vlade Filipa Vujanovića i Duška Markovića, zahvalio Crnoj Gori kao domaćinu sutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima odbrani stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana.

  „Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet i ja vam čestitam na tome. Za naš savez i za naše prijateljstvo, da bude sve dublje i dublje, za još bliže odnose naroda Crne Gore i Amerike u nezavisnosti i slobodi. Nazdravimo budućnosti“, rekao je Pens.

  Potpredsednik SAD je na večeri koju je u njegovu čast priredio crnogorski premijer Duško Marković preneo pozdrave predsednika Donalda Trampa.

  „Ovo je opipljiv znak naše posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a“, rekao je Pens.

  On je ponovo čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO, ocenivši da SAD time pokazuju da cene snažno savezništvo i prijateljstvo koje je „znatno starije od relativno kratkog staža (koji Crna Gora ima) u najmoćnijoj i najuspešnijoj obrambenoj organizaciji u svetu“.

  „Americi je čast da slavi naše odnose sa snažnim i slobodnim gradjanima Crne Gore. Uveravam vas da sam ovde kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere već samo ima snažne partnere. I verujem da je moje prisustvo ovde danas samo prvi korak“, rekao je američki potpredsednik.

  Pens je zahvalio na toploj dobrodošlici koju su njegova supruga i on, kako je rekao, doživeli već na dolasku u Crnu Goru, istakavši da mu je velika čast da bude u „divnoj“ zemlji i da zajedno sa domaćinima proslavi izvanredne odnose gradjana Crne Gore i SAD, a posebno što je prvi potpredsednik SAD koji posećuje Crnu Goru.

  Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je velika čast i privilegija izreći reči dobrodošlice potpredsedniku SAD i njegovoj delegaciji.

  „Veoma cenim tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD. Sa ponosom govorim da je Crna Gora članica NATO i da je naš saveznik jači nego ikad. Predsednik Donald Tramp je kazao kako delimo zajedničke vrednosti i mi od njih nikad nećemo odustati. Ojačavajući ove vrednosti mi ćemo naše partnerstvo učiniti još većim“, rekao je Vujanović.

  Beta

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com