• Novosti online

  Po Indeksu prekinutog detinjstva Srbija 46. u svetu

  Medjunarodni dan deteta koji se obeležava sutra, Srbija dočekuje sa padom za pet mesta na Indeksu prekinutog detinjstva, jer je rangirana kao 46. od posmatranih 175 zemalja sveta u odnosu na to gde je detinjstvo najmanje a gde najviše ugroženo.

  Kako je objavila organizacija Save the children, veća udaljenost od početka liste na ovom indeksu znači i procenu da je u toj zemlji detinjstvo više ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće, ekstremno nasilje i smrt pre pete godine zbog uzroka koji su mogli da budu sprečeni.

  Srbija je rangirana za pet mesta niže zbog većeg procenata dece van obrazovnog sistema, odnosno zato što je 2016. u odnosu na 2015. godinu zabeležen porast sa 3,9 na 4,4 odsto dece koja ne idu u školu.

  U odnosu na prošlu godinu, napredak u Srbiji registrovan je u smanjenju broja dece koja su preminula pre pete godine usled uzroka koji su mogli biti sprečeni.

  Kada su u pitanju zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina nalazi se na 39. poziciji liste i u odnosu na 2017. pala je za četiri mesta. Crna Gora je takodje lošije rangirana u 2018. godini i nalazi se na 53. mestu, sedam mesta iza prošlogodišnje pozicije.

  Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mestu, dok Slovenija drugi put zaredom deli prvo mesto, ove godine sa Singapurom. Hrvatska na indeksu prekinutog detinjstva zauzima 25. mesto.

  Direktorka Save the Children za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić izjavila je da praksa pokazuje da se deca pripadnici romske manjine i deca s poteškoćama u razvoju, najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju i da je to prioritet koji treba menjati.

  „U Srbiji i Crnoj Gori podaci o broju dece izvan obrazovnog sistema pokazuju da treba uložiti dodatne napore da obrazovanje bude dostupno za svu decu, dok za Bosnu i Hercegovinu, na žalost, već drugu godinu za redom uopšte nema podataka o deci izvan školskog sistema“, navela je Andrea Žeravčić.

  Indeks prekinutog detinjstva je izveštaj koji medjunarodna organizacija Save the Children objavljuje drugu godinu za redom uoči obeležavanja Medjunarodnog dana deteta.

  Ta organizacija je upozorila da konflikti, široko rasprostranjeno siromaštvo i diskriminacija devojčica i devojaka utiču na to da je ugroženo više od pola dece na svetu, to jest preko 1,2 milijarde devojčica i dečaka.

  U izveštaju se navodi da je detinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama i da sunajlošije rangirana Nigerija, zatim slede, Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan.

  Izveštaj, kao i više informacija dostupni su na endofchildhood.org

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com