• Društvo

  Počinje drugi upisni rok na fakultete i visoke škole u Srbiji, najviše slobodnih mesta za brucoše u Novom Sadu i Nišu

   

  Drugi upisni rok za upis na osnovne studije u Srbiji održava se na fakultetima i visokim školama u kojima je, nakon prvog upisnog roka ostalo još mesta.

  Fakulteti i visoke škole prema akreditaciji imaju dozvolu za upis određenog maksimalnog broja studenata, a samostalno ove ustanove mogu odlučivati o broju studenata koje će upisati.

  Određivanje slobodnih mesta na upis u prvu godinu osnovnih studija, kako o trošku budžeta, tako i na samofinansiranje, fakulteti i visoke škole određuju samostalno prema čemu će biti određeno koliko će kandidata upisati u prvom upisnom roku, a koliko će biti mesta za upis u drugom upisnom roku.

  Budući brucoši moći će da se prijave od 1. do 3. septembra.

  U Novom Sadu ima 2.150 slobodnih mesta, u Nišu 1.360, u Beogradu 1.325 i u Kragujevcu 827.

   

  Drugi upisni krug na fakultetima u Srbiji počinje prijavom kandidata od 1. do 3. septembra, dok je od 4. do 6. septembra predviđeno polaganje prijemnog ispita u zavisnosti od fakulteta.

  Konačne rang-liste biće objavljene 13. septembra, a do 16. septembra biće gotov upis brucoša.

  Na Univerzitetu u Beogradu u drugom krugu mesta ima na 18 fakulteta, i to 168 na budžetu i 1.157 za samofinansirajuće studente. Ekonomski fakultet prima najviše samofinansirajućih brucoša – 288, dok oni koji isključivo pretenduju na budžetska mesta treba da konkurišu na Filološkom, Rudarsko-geološkom, Fizičkom i Učiteljskom fakultetu. Mesta ima i na Šumarskom, Tehnološko-metalurškom, Geografskom, Građevinskom, Medicinskom, Poljoprivrednom, Pravnom, Bogoslovskom, Stomatološkom, Farmaceutskom, Fakultetu za fizičku hemiju i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

  Slobodnih mesta nema na Arhitektonskom, Biološkom, ETF, Matematičkom, Mašinskom, Saobraćajnom, Veterinarskom fakultetu, Fakultetu za bezbednost, FASPER, FON, FPN, i Filozofskom fakultetu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com