• Društvo

  ПОДСТИЦАЈ НАТАЛИТЕТУ: Новогодишњи пакетић сваком детету и слободан дан на послу родитељима за прославу дечијих рођендана?

      Пре скоро десет година Влада Србије усвојила је Стратегију за подстицање рађања у нашој земљи.

  Нажалост, документ је до дана данашњег остао мртво слово на папиру без значајнијег ефекта на демографску ситуацију у земљи. Стратегија је била амбициозна и предвиђала је ублажавање економске и психолошке цене родитељства, усклађивање рада и родитељства, популациону едукацију, борбу против неплодности. Након доношења, Стратегију су хвалили политичари, али и стручњаци и удружења која се баве пронаталитетном политиком. Ипак деценију касније, може се констатовати да су њени ефекти били минимални и занемарљиви.

  Министарка и потпредседница новооснованог Демографског савета при Влади Србије, Славица Ђукић Дејановић изјавила је да ће Стратегија бити иновирана у наредном периоду, како би се зауставио негативни тренд опадања природног прираштаја.

  Број особа старих преко 65 година је за петину већи од броја особа млађих од 15 година (17,4 % наспрам 14,4 %). Подаци виталне статистике показују да стопа рађања у Србији износи 1,46 детета по жени, а да би се остварила проста репродукција требало би да буде 2,15, под претпоставком да све жене у фертилном периоду рађају. Ипак, пратећи једну генерацију установи се да 10 до 15 одсто жена не може или не жели да роди, што директно повећава стопу коју је потребна за просту репродукцију на 2,53 детета по мајци. Нажалост, то у овом моменту делује потпуно нестварно и не треба очекивати такве резултате у блиској будућности..

  – Република Србија (без података за јужну покрајину Косово и Метохију) у трећој је деценији негативног  природног  прираштаја  и,  уз  негативан  миграциони  салдо,  спада  у  групу земаља које имају изузетно високу депопулацију, тврди Иван Маринковић из Центра за демографска истраживања у Београду. – Смањење становништва није истог интензитета у свим регионима и окрузима у земљи, а као нарочито угрожен види се југоисточни део Србије. Становништво овог дела Србије се непрекидно, од пописа из 1981. године, смањује, и, на основу последњих доступних података, оно је малобројније него у време било ког пописа спроведеног након Другог светског рата. Посебно забрињава чињеница да је број становника у преко 90% насеља смањен, а да је чак код 180 насеља становништво преполовљено и да многа немају никакву демографску будућност.

  Демографско старење нације значајно утиче и на економију сваке земље и понуду радне снаге.

  – Демографска кретања представљају веома важну детерминанту друштвено – економског развоја, истиче Наташа Голубовић са Економског факултета у Нишу. – За разлику од двадесетог века, који је означаван као век стабилног раста популације, сматра се да ће двадесет први век бити период демографског старења. Пажња демографа и економиста помера се са питања демографске експанзије на феномен демографског старења и на изазове прилагођавања овом процесу. Друштва погођена демографским старењем суочавају се са значајним економским и друштвеним изазовима. Један од тих изазова произилази из утицаја демографских промена на тржиште рада. Демографске промене утичу на тржиште рада кроз три основна канала: преко понуде рада, продуктивности и тражње за радом.

  Поједини стручњаци сматрају да подједнако са негативним економским аспектима демографских промена треба анализирати и безбедносне.

  – Савремене  државе суочавају се са широким спектром изазова, ризика и претњи безбедности, сматра Миленко Џелетовић са Факултета безбедности универзитета у Београду. – Целокупни материјални ресурси државе у директној су вези са становништвом и свим обележјима које га карактеришу. Развијеност савремених држава огледа се и у способности пројектовања ефикасног и ефективног система заштите националних и одбрамбених интереса. Да би овакав систем могао успешно функционисати неопходно је да се задовоље услови у вези са људским и материјалним потенцијалима. Међутим, одређене државе се суочавају са великим проблемима који се тичу демографског потенцијала. Државе у транзицији, каква је и Република   Србија, засуте су бројним проблемима економске природе и појавама друштвених различитости и противречности. Различитости неминовно доводе до све већег раслојавања у друштву, продубљења јаза између богатих и сиромашних, као и других облика неједнакости. Низак животни стандард и немогућност задовољења основних социјалних потреба утичу вишеструко на демографске токове у Републици Србији. Незадовољство становништва испољава се на различите начине и представља потенцијал за угрожавање безбедности на свим нивоима. Суштина је у испољавању негативних психо-социјалних и демографских појава на одређеном простору, који могу условити   деградирање   нивоа   безбедности   државе.  Демографске промене које могу остварити утицај на безбедност Републике Србије везују се, пре свега, за квантитативна обележја становништва. Основна квантитативна   обележја   становништва   која   могу   остварити   утицај   на   безбедност Републике Србије су број становника, просторни распоред и миграције. Поред тога, квалитативна обележја становништва, као што су образовна, старосна, конфесионална структура, здравствена ситуација и слично, у комбинацији са квантитативним обележјима, остварују значајне утицаје на безбедност земље, закључује Џелетовић.

  Проблем наталитета има наравно и своју медијску димензију. Најгледаније националне телевизије које користе јавно добро, националне фреквенције, много радије дају свој медијски простор ријалити програмима, кичу и шунду. Ретко се на телевизијама може чути дебата о демографском стању нације.

  Јавни сервиси, РТС и РТВ имају посебну улогу у остваривању јавног интереса у области информисања.

  И док комерцијалне телевизије трче своју трку за профитом, јавни сервиси би морали да покрену акцију  за демографску обнову земље и да едукативним емисијама укажу на тежину проблема и покрену иницијативе за његово решавање.

  Пуно малих корака може покренути ситуацију са мртве тачке.

  Корак у добром правцу направио је родитељски портал Бебац који је затражио од Владе Србије да трудницама хитно исплати све закаснеле накнаде за трудничко боловање.

  – Од силних обећања и прича о подизању наталитета ово је реалност: трудницама и даље касне накнаде за трудничко боловање. Ово је само још једна потврда крајње неозбиљног и неодговорног приступа државе родитељству. Захтевамо да пронађете решење и да ниједној трудници више не касни накнада за боловање ни један једини дан!, навео је Бебац у отвореном писму Влади Србије.

  Новинари Новости дана годинама детаљно извештавају о проблему наталитета. Сматрамо да је неопходно покренути велики број микро акција, на националном, али и локалном нивоу. Зато покрећемо акцију са два циља: да сви послодавци у Србији обрадују децу својих радника узраста до 7 година новогодишњим пакетићима и увођењем слободног дана за све запослене када деци прослављају рођендане, до њихове 12 године.

  Синдикати безрезервно подржавају ову идеју док су мишљења послодаваца подељена. Док неки сматрају да је идеја одлична, други пак кажу да су им трошкови, порези и доприноси високи, да већ имају доста праног хода због годишњих одмора и државних празника. Неки кажу да јануара и фебруара једино имају обавезе и расходе, док о заради и приходима могу само да сањају.

  Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, сматра да је то иницијатива која би могла да буде евентуално стављена на дневни ред тек у законским променама следеће године, али не као обавеза већ могућност послодавцима.

  – Мислим да би требало овај предлог ставити као једну од могућности коју би поједине фирме практиковале, али не би требало да важи за све – сматра Атанацковић – Таква повластица не постоји ни у једном законодавству у свету. Тренутно многе фирме дају за рођење детета,поред  законски обавезних  пет дана, него по договору са радником и више. Сматрам да не би био проблем да то буде неплаћено одсуство и да постоји само као потенцијална могућност.

  Социјолози не деле мишљење послодаваца. Поручују да послодавци морају да прекину да размишљају искључиво о профиту већ и о добробити својих радника. Само задовољан и срећан радник може да буде и максимално продуктиван. Ипак, изгледа да у Србији о томе нема довољно свести. Давање слободног дана да родитељи прославе рођендан детету био би гест добре воље који би допринео бољој сарадњи и већем поверењу између послодаваца и запослених.

  Љиљана Петковић

  ФОТО: Љ.К.; Н.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Горњи Милановац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com