• BG

  ПОКРЕТ ЗА ДЕЦУ ТРИ ПЛУС УРУЧИО НАГРАДУ “ПОНОСНА КОЛЕВКА“ НИШКОЈ ГРАДСКОЈ OПШТИНИ МЕДИЈАНА

  ПОКРЕТ ЗА ДЕЦУ ТРИ ПЛУС ПРЕДСЕДНИКУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЕДИЈАНА НЕБОЈШИ КОЦИЦЋУ УРУЧИО НАГРАДУ “ПОНОСНА КОЛЕВКА“

  Централна градска општина у Нишу Медијана добила је 2018. године награду “Поносна колевка“за допринос пронаталитетној политици.

  Код одлучивања о награди коју додељује “Покрет за децу три плус“ у обзир се узимају брига за пронаталитетну политику и породице са троје и више деце.

  По оцени Покрета за децу три плус, Градска општина Медијана је пета у конкуренцији 169 градова и општина у Србији.

  Успех нишке Градске општине добија на значају када се узме у обзир чињеница да је Медијана једина награђена градска општина у Србији, односно општина која није јединица локалне самоуправе.

  Признање Покрета за децу три плус  добили су и град Лозница – Златна колевка, Општина Нова Варош-Сребрна колевка, Општина Куршумлија-Бронзана колевка и Општина Чајетина-Поносна колевка.

  Ову награду Градска општина Медијана добила је захваљујући томе што сваком прворођеном детету у недељи на територији општине дарује 10 000 динара.

  Сваком трећем детету у породици након рођења додељује се 120 000 динара.

  Медијана је значајан добринос борби против беле куге дала и финансирањем вантелесне оплодње.

  Сваке године 20 парова са територије ГО Медијана добија за покушај добијања детета по 200 000 динара.

  Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић тврди да је брига о  деци и младима  општини Медијана, али  и њему лично, увек била приоритет.

  Коцић истиче да је општина доста чинила до сада, али и да размишља о увођењу донације за свако четврто дете у породици у износу од 240 000 динара.

  Општина покреће и картице Медијана за бебу више – попусти за маме и бебе којима ће код великог броја друшвено одговорних фирми, малих и великих као што су поликлинике, апотеке, продавнице дечије гардеробе, хипермаркети, такси услуге, услуге салона за лепоту,  бити омогућени попусти од 20 до 50 % мамама до навршене старости детета од годину дана.

  Градска општина основала је и Фондацију Царица Јелена, а чијим средствима ће бити финансирана набавка четири CTG апарата за породилиште.

  Владица Гавриловић, председник   Покрета за децу три плус сматра да држава мора системски да се бори против беле куге, јер Србија сваке године остане без око 36 000 становника. Он је истакао да су наши преци ратовали за нашу земљу и да ми данас не смемо да је изгубимо зато што нам се не рађају деца.

  Гавриловић каже да само материјална, финанасијска давања државе и свих других друштвених субјеката може довести до повећања наталитета.

  Градска општина Медијана је по износу средстава  која издваја за повећање наталитета је лидер у Србији, јер ако се узме у обзир да је међу награђенима, њен буџет најмањи, онда је Медијана на првом месту у Србији по давањима за породице са троје и више деце.

  Нема боље инвестиције од инвестирања у бидићност, а то су деца, јер ништа нема такву вредност као људски живот, поручује Гавриловић.

  Градска општине Медијана подржала је и акцију Покрета Картица минус за три плус, које постоје у десетак градова у Србији, а које породицама са троје и више деце до пунолетства деце омогућава попусте за куповину робе и плаћање услуга у преко сто предузећа.

  Иначе, Покрет за децу три плус  је основан на  16. 04. 2017. године, са циљем, како сами кажу,  да Србију оставимо нашим потомцима, онакву какву смо је наследили од наших предака.

  Покрет за децу три плус је покренуо и петицију за формирање демографског фонда из којег би се финансирали родитељски додаци (за прво и друго дете), односно накнаде мајкама са троје деце до дечијег пунолетства.

  Стабилан демографски фонд је гаранција повећавања родитељског додатка за прво и друго дете, као и сигурност вишедетним породица и грађанима који се одлуче да своју породицу прошире.

  Влада Србије је 2018. године за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину.

  Ниш,  2018. године

  Текст и фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com