• Gradovi

  Policija sprečila ekstremiste da marširaju Pragom na godišnjicu Plišane revolucije

  Specijalci češke policije sprečili su danas ekstremiste iz Radničke stranke socijalne pravde (DSSS) koje predsednik Češke Miloš Zeman otvoreno ubraja u neofašiste, da na 28. godišnjicu „Plišane revolucije“ krenu u protestni pohod Pragom medju hiljadama Pražana koji su došli u centar grada da zapale sveće zahvalnosti za slobodu i odaju poštu žrtvama decenija komunističkog režima.

  Policija je zaustavila pohod DSSS i njegove aktiviste koji su uzvikivali parole protiv izbeglica, budućeg premijera, milijardera Andreja Babiša, da od Češke želi da napravi Babišistan, „Češka Česima“ i sprečila ih da idu dalje, a dvojicu najagresivniji koji su krenuli u tuču sa policijom uhapsila.

  Širom Češke tokom celog dana i političari i Česi izlaze na ulice i trgove, do mesta koja su u njihovim gradovima vezana za dane kada su Česi i Slovaci nenasilno demontirali svoj komunistički režim i pale sveće zahvalnosti za slobodu i demokratiju.

  Češka 17. novembra slavi dva dogadjaja demonstracije studenata protiv nacističkog Protektorata Češke i Moravske 28. oktobra 1939. godine u kojima je teško ranjen i za nekoliko dana preminuo student medicine Jan Opletal a njegova sahrana sredinom novembra izrodila se u nove masovne demonstracije.

  Nacisti su 17. novembra 1939. godine zatvorili češke visoke škole i univerzitete, pogubili devetoricu vodja studentskih demonstracija i više od 1.200 studenata odvukli u nacističke koncentracione logore i od 1941. godine taj dan u svetu njima u čast ustanovljen je kao Dan studenata.

  Češka i Slovačka obeležavaju ga i kao Dan borbe za slobodu pošto je brutalno prebijanje studenata koji su 1989. odavali počast Opletalu i pogubljenim studentima pokrenulo „plišanu revoluciju“, izvelo stotine hiljada Čeha i Slovaka na ulice i nenasilno nakon četiri decenije oborilo komunistički režim.

  Studenti su danas na Narodnom bulevaru u Pragu gde je komunistička policija 17. novembra 1989. godine brutalno rasterala studente organizovali Korzo Narodni i Festival Slobode koji završava velikim Koncertom za budućnost na Vaclavskom trgu na koji su večaras došle hiljade ljudi.

  „Naš cilj je da apelujemo na gradjansko društvo i javnost da vrednosti kao što su sloboda i demokratija nisu nastale same od sebe i sigurno se same od sebe neće ni održati“, kazao je portparol Festivala Slobode Jan Gregar.

  U okviru Festivala slobode centrom Praga je prošao tradicionalni studentski satirični Plišani karneval, ove godine pod parolom „Ovo nije patka“ kao upozorenje koliko su danas Češku i Evropu preplavile lažne vesti, manipulacije na dršutvenim mrežama i u medijima i propaganda i koliko utiču na društvo.

  Predveče su Pražani koji su došli na studentske hepeninge i ulično slavlje Korzo Narodni napravili lanac od upaljenih sveća prema Vltavi da ga simbolično povežu sa drugom obalom na kojoj je Spomenik žrtvama komunizma.

  „Neuporedivo nam je bolje nego pre 1989. Ne samo zbog stvari koje niko ne poriče kao što je mogućnost putovanja u inostranstvo, sloboda govora, sloboda okupljanja nego i ekonomski. Na kraju krajeva objavljuju se i proračuni šta danas možete da kupite za svoju platu. Kada to uporedite vidite da je životni standard duplo ili trostruko viši nego pre 1989. godine“, kazao je povodom 28. godišnjice Plišane revolucije predsednik Češke Miloš Zeman.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com