• Novosti online

  Policija vodenim topom rasterivala demonstrante u Jerusalimu

  Izraelska policija je večeras vodenim topom rasterivala demonstrante koji su u Jerusalimu protestovali protiv premijera Benjamina Netanjahua, zahtevajući njegovu ostavku.

  Demonstranti su se okupili ispred Netanjahuove rezidencije, na mostovima i rakrsnicama širom zemlje 32. put da protestuju protiv premijera kome se sudi za korupciju i zbog lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, javljaju izraelski mediji.

  Prvi put je medjutim korišćen vodeni top i policija je saopštila da su se demonstranti približili Netanjahuovoj rezidenciji u pokušaju da silom prodju kroz kontrolni punkt i da su napali i povredili jednog policajca. Jedna osoba je uhapšena u tom incidentu.

  Uz to je bilo više manjih sukoba demonstranata i policajaca pre nego što je upotrebljen vodeni top.

  Grupa „Kumi Izrael“ (Ustani Izraele), jedan od organizatora protesta, navela je da je top upotrebljen bez upozorenja, a da je temperatura u Jerusalimu večeras bila devet stepeni Celzijusa.

  Pokret Krajm minister (ministar zločina, što predstavlja aluziju na premijera) optužuje Netanjahua da koristi pandemiju kako bi odložio sudjenje, kao i da čini ustupke ultraortodoksnim saveznicima u vladajućoj koaliciji.

  Kritičari kažu da Netanjahu izbegava nametanje oštrih restrikcija u zajednicama ultraortodoksnih Jevreja uprkos visokoj stopi zaraze korona virusom u njima i mnogobrojnim slučajevima kršenja propisa, kako bi izbegao gnev svojih političkih partnera bez kojih ne bi imao većinu u parlamentu, Knesetu.

  Demonstranti su se okupili i u Tel Avivu i ispred Netanjahuove kuće u primorskom gradu Cezareji.

  Oni traže javnu istragu odnosa vlade prema pandemiji.

  Ministarstvo zdravlja Izraela je večeras objavilo da je 4.738 ljudi preminulo od posledica kovida-19 u Izraelu, od toga više od 25 procenata u proteklom mesecu.

  Izraelci mesecima protestuju protiv Netanjahua, tražeći da podnese ostavku jer je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući i mito u jednom od njih.

  On bi trebalo da se pojavi u sudu 8. februara da odgovori na optužbe, a njegovi advokati stalno pokušavaju da to odlože.

  Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva „lova na veštice“ svojih političkih rivala, medija, policije i tužilaca koji žele da ga smene.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com