• Novosti online

  Правила нису због казни, већ због заштите живота

  Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је јуче да возачи, нажалост, не обраћају пажњу на упозорења и апеле полиције да се придржавају правила.

  Он је, како преноси Танјуг, поново упозорио да се не седа за волан под дејством алкохола, као и да се вози у складу с ограничењима брзине.

  „Апелујем на људе. Последњих пет дана вршили смо појачане провере нивоа алкохолисаности и нажалост утврдили да је 1.588 возача, које смо зауставили, возило под дејством алкохола, од тога чак 306 с нивоом алкохола од преко 1,2 а чак 58 с преко два промила алкохола у крви”, рекао је Стефановић за РТС.

  Алкохол је, како је додао, један од најважнијих фактора ризика који утичу на тешке саобраћајне незгоде, попут две трагедије недавно код Куршумлије.

  „Молим возаче да не мисле да саобраћајна правила служе само због казне. Она служе да заштите возаче, само да се придржавају правила да би се заштитили животи”, нагласио је Стефановић.

  Он је подсетио и да полиција често упозорава да је потребно смањити брзину и ићи на пут одморан, као и да се не смеју користити мобилни телефони током вожње.

  Говорећи о саобраћајним незгодама у Србији претходних дана, Стефановић је рекао да је реч о трагедијама и још једном је замолио возаче да разумеју да правила не служе због казни, већ због заштите живота. Додаје да се такве несреће најчешће догађају у време празника када је појачан број возила на путевима.

  Рекао је да је на путевима био присутан довољан број полицајаца али да полиција не може да заштити некога ако је он неодговоран, јер некад и делић секунде утиче на несрећу.

  „Одговорност је важна, није циљ полиције да вас казни. Упозоравам људе да одговарају и за своје и за туђе животе”, истакао је министар.

  Поводом навода да се на путу Ниш–Приштина често дешавају саобраћајне несреће, министар је рекао да ће то проверити с колегама из Саобраћајне полиције, али је навео да постоје стандардна ограничења брзине и да је потребно возити у складу с њима. Навео је и да се стриктно примењује закон када је реч о превозницима и да су компаније дужне да воде рачуна о обучености возача, што је све подложно проверама.

  Стефановић поручује да професионални возачи морају да имају лиценце и искуство које је предвиђено прописима.

  Министар је похвалио рад полицајаца који су приликом незгоде код Куршумлије ризиковали своје животе и ушли у аутобус како би помогли људима.

  Министар Стефановић изјавио је да манифестација полиције заказана за 3, 4. и 5. мај на платоу испред Скупштине Србије и пријављена пре петнаестак дана у складу са законом, мора да се откаже због протеста опозиције у Пионирском парку у суботу.

  „Због најаве митинга Савеза за Србију, нећемо организовати ту манифестацију. Желели смо да покажемо најширу демократију, међутим, они су најавили тај скуп после нас”, рекао је Стефановић.

  „Нисмо желели да на било који начин угрозимо демократски процес, да дође до било каквог инцидента”, рекао је министар и апеловао да не буде насиља, јер то, како истиче, једино не може да се дозволи.

  „Грађани Србије ће имати последњу реч, а ми ћемо ову манифестацију организовати неког следећег викенда и полицајци ће имати прилику да се друже с грађанима”, рекао је Стефановић.

  Једна особа погинула, трудница и дете повређени

  Једна особа подлегла је повредама задобијеним у саобраћајној несрећи која се прексиноћ догодила на Ибарској магистрали код Орловаче, преноси Танјуг.

  Осам особа је повређено у два удеса, код Орловаче и на Обреновачком путу, пренео је РТС. Међу повређенима су и дете, које је пребачено у Дечју клинику у Тиршовој, и трудница, која је у Гинеколошкој клиници у Вишеградској.

  Остали су збринути на ВМА, која је дежурала током ноћи.

  Двојица младића с тешким повредама

  Младићи В. Т. (26) и Д. С. (24), који су тешко повређени у саобраћајној несрећи код села Рударе у близини Куршумлије, пребачени су из прокупачке болнице у Клиничко-болнички центар у Нишу, казала је јуче агенцији Бета портпарол болнице Натали Николић.

  Према њеним речима један младић у несрећи која се прексиноћ догодила код Рудара има тежу повреду грудне кости, док је други у тежем стању и има прелом лопатице, повреду кичменог стуба, прелом подлактице и карлице и повреде унутрашњих органа. Трећи повређени Р. П. (36), који је био за воланом другог аутомобила, након указане лекарске помоћи јуче је пуштен на кућно лечење.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com