• Novosti online

  Predsednik Kine upozorava na protekcionizam i opasnosti trgovinskog rata

  Kineski predsednik Si Djinping upozorio je danas na opasnosti od protekcionizma koji ako je ocenio može da zada „težak udarac“ svetskoj trgovini.

  „Unilateralizam i protekcionizam rastu i zadaju težak udarac multilateralizmu i multilateralnoj trgovini. Suočeni smo s izborom izmedju saradnje i konfrontacije“, rekao je Si na otvaranju godišnjeg samita šefova država i vlada zemalja u brzom razvoju u grupi BRIKS u Johanesburgu.

  U toj grupi su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

  Kineski predsednik je rekao da treba odbaciti trgovinski rat jer u njemu niko ne bi bio pobednik.

  Poslednjih meseci predsednik SAD Donald Tramp je ušao u sukob sa svojim glavnim trgovinskim rivalima na čelu sa Kinom, Evropskom unijom i Moskvom, koje je nazvao svojim neprijateljima zbog trgovine koju smatra da se vodi na štetu SAD.

  Ranije danas Tramp je optužio Kinu da pribegava „zlonamernim“ taktikama u svojoj trgovini, u jeku napetosti oko uvodjenja uzajamnih carina izmedju dve zemlje.

  Tramp, koji je ranije optužio Kinu za nelojalnu praksu, napisao je danas u Tviter poruci da se Kina namerno usmerila na američke poljoprivrednike s uzvratnim carinama zato što zna da ih on „voli i poštuje“.

  Si je rekao danas da sadašnji medjunarodni poredak nije savršen ali da ga ne treba odbaciti dok je „zasnovan na pravilima, ima za cilj da bude ravnopravan i nastoji da dodje do rešenja u kojima svi pobedjuju“.

  Tramp je napisao da je Kina zaradila 517 milijardi dolara preko ledja SAD prošle godine. U odnosu na Kinu, SAD su imale trgovinski deficit od 376 milijardi dolara 2017. godine i nameravaju da ga smanje.

  Trampova vlada preti da uvede kaznene carine na sav kineski uvoz koji je iznosio 500 milijardi dolara 2017. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com