• Ekonomija

  Председник општине Бела Паланка на Конференцији градова и региона у Салцбургу

  ’Чланство у Институту европских региона омогућује Белој Паланци сарадњу са представницима других земаља.

  Општина Бела Паланка је то препознала као велику предност за економски развој и представља пример добре праксе’’ – истакнуто у разговору са министарком за европске интеграције

  Општина Бела Паланка је дугогодишњи члан Института европских региона, чије је седиште у аустријском граду Салцбургу, а главни фокус овог истраживачког института усмерен је ка новим чланицама Европске уније и кандидатима за приступање, посебно у подстицању економских потенцијала.

  Институт пружа подршку приликом конкурисања за средства из фондова ЕУ а 40 одсто института чине компаније, које су битне за економски развој читаве Србије и региона.

  Институт европских региона организовао је 13. Конференцију европских градова и региона у Салцбургу на којој је првог дана одржана панел дискусија „Следећа генерација држава нових чланица ЕУ“.

  Панел дискусија окупила је министре земаља Западног Балкана, Јадранку Јоксимовић, министарку за европске интеграције РС , министре из Македоније, БИХ, Косова, Црне Горе, који су са председавајућим Јоханесом Ханом европским комесаром за суседску политику и проширење говорили о концепту локалног и регионалног развоја као суштинског дела процеса европских интеграција.

  Другог дана конференције одржане су панел дискусије „Како одржати руралне регије привлачним за будуће генерације“, „Следећа генерација обновљиве енергије“ и „ Старт-ап предузећа-будућност  нових генерација“ на којима су предавачи били еминентни стручњаци из  света политике, образовања и предузетништва.

  На конференцији је учествовао Горан Миљковић председник општине Бела Паланка и председник ОО Српске напредне странке који је разговарао са Јадранком Јоксимовић, министарком за европске интеграције.

  Она је истакла задовољство што је општина Бела Паланка препознала значај чланства у Институту европских региона јер ова реномирана организација успешно ради на јачању регионалних и локалних власти широм Европе у циљу бржег економског развоја.

  ‘’Општини Бела Паланка чланство у Институту пружа изузетну могућност размене искустава са представницима других земаља, тако да су успостављени контакти са представницима из Аустрије и Немачке, а на пољу сарадње у области туризма са Словенијом и БИХ’’- истакао је Горан Миљковић .

  ‘’Теме на конференцији попут спречавања миграције младих из сеоских подручја, старт-aп кредити за младе са иновативним идеја и примери добре праксе биће нам од велике користи да се на што ефикаснији начин припремимо за конкурисање код будућих фондова ЕУ који ће се отворити Србији као кандидату и будућој чланици ЕУ. ’’- рекао је Миљковић.

  Горан Миљковић се састао и са Францом Шаузбергером председником Института региона Европе  и саветником европског комесара Јоханеса Хана за Западни Балкан, са којим је разговарао о будућој сарадњи и плановима.

  Сем презентације туристичких потенцијала својих градова и регија ИРЕ пружа могућност промоције путем сајта и часописа што Белој Паланци даје изузетну прилику да своје ресурсе представи инвеститорима и фондовима широм Европе.

  Љ.П.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com