• Novosti online

  Premijer Albanije u Parizu: Pristupanje EU vitalno i za Balkan i za Evropu

  Albanski premijer Edi Rama je u utorak ocenio kao „vitalno“ za Balkan i za Evropu pristupanje Evropskoj uniji zemalja tog regiona,i rekao da bi to bio faktor „mira“ i „stabilnosti“ za Balkan koji „ne želi“ da se vrati avet rata.

  „U interesu Evrope je da se Balkanu pridruži, vitalno je za Balkan i vitalno je za Evropu, slepilo je ne videti to“, rekao je Rama za AFP tokom posete Parizu.

  Članica NATO-a od 2009. godine, Albanija želi da ove godine počne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

  „Mi smo zemlja s muslimanima i hrišćanima, ali naša vera je Evropa: veoma verujemo u Evropu kao faktor mira, stabilnosti, prijateljskog suživota i saradnje zemalja regiona“, nastavio je on.

  „Možda su ljudi u Evropi zaboravili, možda je za njih rat samo crno-beli film na Netfliksu, ali smo ga mi doživeli i to ne želimo da ga vidimo ponovo“, rekao je on u vezi s ratom na Kosovu (1998-1999).

  Kao poslednji sukob devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, taj rat srpskih snaga i kosovskih Albanaca za nezavisnost odneo je više od 13.000 života, konstatuje AFP.

  Evropska komisija je sredinom aprila objavila da je predložila zemljama članicama EU da počnu pregovori o pridruživanju Albanije i Makedonije, uprkos odbijanju nekih zemalja, posebno Francuske.

  Rama je pozdravio odluku kojom se priznaje reformski napori u njegovoj zemlji, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

  „Ništa se neće dogoditi Francuskoj, Nemačkoj ili celoj Evropskoj uniji ako počnemo pregovore o pristupanju (…) Albanija nije pretnja!“ rekao je Rama danas u Parizu.

  „Naprotiv, mi ćemo jačati vladavinu prava, naše institucije i mi ćemo biti bolje mjesto za život“, rekao je on, dodajući: „Ne molimo Evropsku uniju ni za jedan cent, već da pokušamo da dobijemo preporuke za reforme“.

  „Postigli smo sve što se odnosi na nas za počinjanje pregovora, a svi se slažu u tome da je Albanija uradila više nego bilo koja druga zemlja u pripremi za pregovore, i mi ih zaslužujemo. Ne shvatam nevoljnost za to“, rekao je on.

  Po procenama Zapada, trgovina marihuanom donosi do trećine bruto domaćeg proizvoda u Albaniji.

  Sjedinjene Države i Evropska unija periodično zahtevaju napredak Albanije u borbi protiv trgovine drogom i korupcije. Albanija tvrdi da je u poslednjih nekoliko meseci postigla velike uspehe u borni protiv trgovaca ljudima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com