• Novosti online

  Premijerka Srbije obišla Njujoršku berzu

  Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je Njujoršku berzu i razgovarala s predsednicom te berze Stejsi Kaningem o najvažnijim rezultatima strukturne reforme koje je Srbija sprovela, saopštila je danas Vlada Srbije.

  „Srbija je otvorena za poslovanje i saradnju sa vodećim svetskim kompanijama“, rekla je premijerka Brnabić i dodala da je Srbija dobila priznanja vodećih medjunarodnih finansijskih institucija za sprovedene reforme i da je danas lider u privlačenju direktnih stranih investicija, po oceni Fajnenšel Tajmsa.

  Premijerka se upisala u Knjigu utisaka i poklonila je predsednici Njujorške berte knjigu o Nikoli Tesli sa posvetom u kojoj se izmedju ostalog navodi da je „Tesla bio jedan od najvećih naučnika i inovatora“ i da je bio „snažna veza dve zemlje i dva naroda“.

  Premijerka i predsednica Njujorške berze razgovarale su i o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju u poslu i složile su se da je važno ohrabriti žene da se što više uključe u politiku i biznis i da se bore za svoje karijere i ravnopravan položaj u društvu.

  U nastavku posete Njujorku, Ana Brnabić se sastala sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs), koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Silicijumskoj dolini, kako bi podržali razvoj srpskog startap ekosistema širom sveta.

  Premijerka Srbije započela je posetu SAD sastankom sa predstavnicima Ist-Vest Instituta (East West Institute) u Njujorku, kojima je prenela da Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i da su prioriteti njene vlade digitalizacija, obrazovanje i jačanje vladavine prava. Ona ostaje u SAD do 26. jula.
  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će rezultat njene posete Njujorku i Vašingtonu biti bolje razumevanje SAD i Srbije.

  „Nadam se da će rezultat ove posete biti mnogo bolje razumevanje SAD i Srbije i mnogo bolja saradnja kako poslovna tako i privredna“, rekla je Brnabić u Njujorku.

  Ona je rekla da je cilj posete da u SAD predstavi sve ono što je uradila prethodna Vlada koju je vodio Aleksandar Vučić, rezultate reformi i fiskalne konsolidacije i da predstavi agendu i prioritete Vlade Srbije koju ona vodi.

  Brnabić je kazala da je prvog dana posete imala puno sastanaka sa predstavnicima privrede, poslovne zajednice i organizacijama civilnog društva.

  „Završićemo posetu političkim sastancima u Vašingtonu“, rekla je Brnabić.

  Ona je kazala da uvek želi da se sastane sa srpskom dijasporom i da će krajem oktobra u Beogradu organizovati prvu veliku konferenciju srpske dijaspore.

  „Da vidimo kako možemo odliv mozgova da prebacimo u cirkulaciju mozgova, da oni koji su otišli počnu da se vraćaju“, rekla je Brnabić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com