• Novosti online

  Programski savet HRT: Zabrinjavajuće stanje programa, novinarskih standarda, etičkih normi

  Programski savet HRT je večeras na hitnoj sednici većinom glasova prihvatio zaključak kao „direktno obraćanje javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju programa HRT, nepoštovanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u toj kući“.

  Kako se ističe u zaključku, prenela je HINA, sednica j bila hitna zbog krajnje ozbiljnih zamerki reprezentativnog strukovnog udruženja Hrvatskog novinarskog društva (HND) iskazanih u saopštenju Ogranka HND na HTV, u kojim se javna radio-televizija proziva zbog marginalizacije i ograničenja novinara u procesima odlučivanja i uređivanja programa, ali i za cenzuru.

  Medjutim, uprkos zakonskim i statutarnim mogućnostima i uprkos volji većine, predsednik Programskog saveta nije hteo da na sednicu pozove i predstavnike HND-a, ćime je hitna sednica izgubila prvobitni smisao, piše u zaključku za koji je glasalo šest članova tog saveta, dok su dva bila protiv, predsednik Programskog saveta Zdravko Kedžo nije ni došao na sednicu.

  „Izostankom komunikacije pokazuje se prezir i potpuna ignorancija i prema zaključcima Programskog saveta“ čija grupa članova podseća da tu praksu zapaža na svim nivoima HRT-a.

  Tako je, piše u saopštenju, „na jednoj od nedavnih sednica, Savet usvojio zaključak i preporuku o korišćenju kritičkih naučnih ocena o praksi totalitarnih režima, što je HRT vrlo brzo ignorisala, te opet dopustila revizionističko iskrivljavanje istorije.

  U zaključku je ukazano i da Savet HRT-a već dulž vreme kroz predloge, sugestije i zaključke svojih članova upozorava na česta i brojna kršenja programskih načela i obveza propisanih Zakonom, Ugovorom s Vladom Hrvatske, i etičkih i strukovnih normi.

  „Kako HRT to sistematski ignoriše, a poruke i zaključci ovog Saveta ne dopiru do javnosti, ovaj je zaključak direktno obraćanje i javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju HRT-ovih programa, te nepoštovanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u toj kući“, piše u zaključku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com