• Novosti online

  Pusić: Presuda šestorki iz BiH epilog pogrešne politike iz 1990-tih

  Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, poslanica opozicione stranke Glas, ocenila je danas da su presude ratnim vodjama bosanskih Hrvata epilog loše i pogrešne politike iz 1990-tih godina.

  „Smatram da ovim presudama nije osudjen hrvatski narod, već nosioci te politike koji se nalaze u Hagu“, rekla je Pusić novinarima u Zagrebu.

  Na pitanje šta za Hrvatsku znači kvalifikacija o udruženom zločinačkom poduhva koja se pominje u presudi, Pusić je odgovorila da pravnici kažu da ta formulacija pravno nema reperkusija, ali da je jasno da je ta politika doživela osudu.

  Ona je rekla da se s obzirom na presude i iz međunarodnog aspekta ne može izvući zaključak da je Srbija na kraju rada Haškog tribunala ispala manje upletana u rat u BiH nego Hrvatska.

  „Mislim da je Srbija prokazana međunarodno kao zemlja koja je započela ratove na Balkanu, odnosno u Jugoistočnoj Evropi, i da to nije sporno. Jednom kad se ti ratovi započnu, oni, međutim, imaju i ovakve posledice“, rekla je bivša šefica hrvatske diplomatije.

  Bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje (Most) izjavio je da je šokiran time što se Slobodan Praljak ubio ubio popivši u sudnici otrov pošto mu je pročitana osuđujuća presuda.

  „Poznajući moral i karakter gospodina Praljaka i ono što sam saznao u razgovorima s njim tokom poseta Hagu, znao sam da će on, ako bude osuđen, vrlo negativno reagovati, ali niko nije mogao očekivati ovakvu reakciju“, rekao je Šprlje novinarima u Zagrebu.

  On je rekao da je očekivao da konačnom presudom bude srušena konstrukcija o udruženom zločinačkom poduhvatu, posebno jer je Hrvatska, u pismu iz Haga u kojem je obaveštena da se odbija njen zahtev da bude prijatelj suda, dobila objašnjenje da Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, kao ni Hrvatska, nisu osuđeni tom presudom. Po njegovom tumačenju, nije tačno da je današnjom presudom Hrvatska proglašena agresorom.

  Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da će „Hrvatska imati novog sveca“, jer će Slobodan Praljak biti „prihvaćen kao svetac pučkom pobožnošću“. On je u izjavi novinarima podsetio da se u zatvoru u Ševeningenu 2006. ubio i nekadašnji premijer samoproglašene Republike Srpske Krajine Milan Babić, prethodno priznavši zločine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com