• Novosti online

  Rabini pozvali da se osujeti formiranje nove Vlade Izraela

  Vodeći izraelski rabini pozvali su pristalice da osujete formiranje „vlade promene“, nekoliko dana pošto je lider partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio da je uspeo da okupi vladajuću koaliciju sa liderima stranaka koji se protive premijeru Benjaminu Netanjahuu.


  Takav poziv upućen je u pismu objavljenom sinoć, nakon apela direktora izraelske bezbednosne službe Šin Bet, Nadava Argamana protiv političkog nasilja i huškanja, rekavši da bi neko mogao biti povredjen.

  Argaman je takodje pozvao lidere zajednica da smanje napetost u vreme kada se očekuje da nova vlada treba da položi zakletvu, preneli su izraelski mediji.

  U pismu rabina se navodi da se „ne može prihvatiti realnost u kojoj će se obrazovati vlada u Izraelu koja će naneti štetu najfundamentalnijim pitanjima religije i države koji su prihvaćeni od osnivanja države Izrael i do sada od svih izraelskih vlada“.

  „Nema sumnje da će ta vlada takodje naneti štetu bezbednosti koja se odnosi na samu našu egistenciju jer se oslanja na pristalice terora i uključuje ministre koji apeluju na Medjunarodni krivični sud (MKS) u Hagu da istražuje oficire IDF (Izraelske odbrambene vojske) za ratne zločine“, dodaje se u pismu uz aluziju na islamsku partiju Ram i lidera levičarskog mereca Nicana Horovica zbog ranijih izjava o MKS.

  Uz to se ocenjuje da je nova vlada „potpuno protiv volje naroda“ i da se „mora pokušati i učiniti sve da se ne obrazuje“.

  Jedan od potpisnika pisma rabin Haim Drukman je naknadno porekao da se taj poziv rabina može interpretirati kao huškanje na nasilje i tvrdio da se protivi svim formama nasilja, te da formiranje vlade valja sprečiti demokratskim sredstvima.

  Šef bezbednosne službe je upozorio na rastuće huškanje na nasilje i govor mržnje na društvenim mrežama, te opasnost da će to izazvati političko nasilje dok se koalicija, čiji je cilj smena dugogodišnjeg premijera priprema, priprema za polaganje zakletve.

  U vreme kada je sve izglednije da će na čelu Izraela biti nova vlada sastavljana od desničarskih, levičarskih i partija centra, te jedne islamske stranke sve češće se upozorava da bi ona mogla da dovede do propasti Izraela, povratka mračnih vremena, paljenje postera i optužbi za izdaju.

  Lider izraelske desničarske stranke Jamaina Naftali Benet i Ajelet Šaked našli su se na udaru drugih desničara zbog odluke da se priduže vladi promene i bezbednost im je pojačana zbog pretnji.

  Netanjahu je proglasio da nova vlada dovodi u opasnost državu Izrael i izraelsku vojsku.

  Argaman se brine da bi neko mogao pogrešno interpretirati kritike na račun nove vlade i „zgrabiti oružje i počiniti nasilni akt“ i ocenio da je zemlja sve biliža 1995. godini i mesecima koji su prethodili ubistvu premijera Jicaka Rabina.

  Njega su na protestima označili izdajnikom, a ubio ga je religiozni jevrejski nacionalista koji se protivio politici mira sa Palestincima u zamenu za teritorije.

  Ministar odbrane Izraela Beni Ganc vodja partije centra Plavo i belo koja je takodje deo nove koalicije je upozorio da nisu naučene lekcije iz prošlih dogadjaja.

  Uveliko se očekuje da će ta koalicija koju čini osam partija osigurati neophodnu podršku na glasanju o poverenju u Knesetu, parlamentu 9. ili 14 juna.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com