• Društvo

  Радни састанак о националним мањинама у Александровцу

  Александровац, 18. јун 2021. године

  У просторијама Општине Александровац одржан је радни састанак на тему „Положај руске и ромске националне мањине и значај дијаспоре и Срба у региону“.

  Састанак је организовао Савез за српско-руски друштвени дијалог „КОС“ из Александровца. На састанку су учествовали представници локалних самоуправа Расинског управног округа – Крушевац, Брус, Ћићевац и Варварин, затим представници руске и ромске националне мањине, а у раду је, помоћу интернета, учествовала и Олена Папуга, државна секретарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог. (Извињавамо се уколико грешимо, нисмо сигурни да ли се каже „државна секретарка“ или „државна секретарица“.)

  Председница Комисије за родну равноправност Општине Александровац, иначе извршни организатор скупа, госпођа Катарина Петковић, упознала је учеснике скупа с циљем и темом састанка.

  Представнице осталих локалних самоуправа обавестиле су присутне о положају националних мањина у својим заједницама.

  Ирина Миљковић, председник Извршног одбора Националног савета руске националне мањине у Србији, иначе Крушевљанка и председница локалног удружења Руса, је представила видео презентацију „Положај националних и верских мањина у Србији и Русији“, а у оквиру пројекта „Извештавање о националним и верским мањинама – искуства у Србији и у Русији“, одобреног од Националног савета.

  На састанку се развила жива дискусија, у којој је нарочито запажено учешће имала Ана Пешић, народна посланица из Ћићевца.

  У дискусији су се могли чути врло занимљиви подаци. Рецимо, руска национална мањина је друга по бројности национална мањина у Граду Крушевцу, а у Општини Брус се јавља значајан број припадница Албанске националне мањине – Албанки које су се удале по планинским селима у околини.

  Љ. Костић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com