• BG

  Размена српских и руских експерата у области заштите животне средине

   

  Министар заштите животне Средине Републике Србије Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Васиљевичем Чепурином.

  На састанку је констатовано да Република Србија и Руска Федерација имају веома добру политичку и економску сарадњу и да та сарадња мора да се оствари и у области заштите животне средине. Русија је спремна Србији да помогне при решавању многобројних питања у овој области.

  Саговорници су се сагласили да на Међувладином српско-руском комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, који ће бити одржан крајем године у Београду, једна од значајних тема треба да буде и заштита животне средине за коју је руска страна показала значајно интересовање током недавно одржаног припремног састанка у Москви. У наредном периоду две стране ће разменити своје експерте који ће се договорити о темама за разматрање на комитету.

  Србији је потребна помоћ за напредак у области заштите животне средине која је важна за све грађане Србије. „Пројекти су од пресудног значаја, јер ако пројеката нема, нема ни инвестиција. Инвестирање у пројекте заштите животне средине је неопходно, а притом ова област пружа неограничене могућности за сарадњу, јер представља област без хипотека, а ми имамо јаку вољу и стручњаке. Екологија није питање политике, већ бољег живљења“, рекао је министар Триван.

  Такође је било речи и о јачању сарадње између академских, научних и стручних институција  у овој области. „Неопходна је сарадња са другим државама које су успешне у области заштите животне средине, ради преношења искустава, знања и инвестиција како би од Србије направили једну еколошки чврсту државу“, истакао је министар Триван.

  Амбасадор Чепурин је овом приликом министру Тривану пренео позив од руског министра природних ресурса и екологије Руске Федерације Сергеја Донскоја за посету 2. Међународној изложби-форуму „ЕКОТЕХ“, која ће бити одржана у децембру ове године у Москви.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com