• Novosti online

  RSE: Demokrate i republikanci postigli dogovor o ogromnom paketu pomoći

  Američke demokrate i republikanci i predstavnici administracije predsednika Donalda Trampa postigli su dogovor o novom paketu pomoći za gradjane i kompanije u SAD suočene s katastrofalnim ekonomskim posledicama zbog pandemije korona virusa, pišu svetski mediji.

  Nade da će biti postignut dogovor posle višednevnih žustrih sporova dovele su juče do nekih od najvećih skokova na berzama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

  Lideri u Senatu i predstavnici Trampove administracije rano jutros su postigli dogovor o paketu podsticaja od 2.000 milijardi dolara za spas privrede od posledica pandemije, piše Vašington post.

  Dogovorom su okončani petodnevni intenzivni pregovori koji su, ukazuje list, povremeno prelazili u stranački rat dok ekonomija posrće pod pritiskom smrtonosne pandemije, sa zatvorenim školama i preduzećima, masovnim otpuštanjima i desetima hiljada obolelih.

  Zakon o pomoći, nevidjen po veličini i obimu, ima za cilj da pomogne privredi, slanjem 1.200 dolara mnogim Amerikancima, stvaranjem programa zajma od 367 milijardi dolara za male kompanije, kao i osnivanjem fonda od 500 milijardi dolara za korporacije, gradove i savezne države.

  Medju drugim odredbama je veliko povećanje osiguranja za nezaposlene, 150 milijardi dolara za fondove podsticaja na državnim i lokalnim nivoima, kao i 130 milijardi dolara za bolnice.

  Predlog zakona, za koji se očekuje da će stupiti na snagu za nekoliko dana, doneće najveći ekonomski paket podsticaja u modernoj američkoj istoriji, ukazuje Njujork tajms.

  Dogovor je rezultat maratonskih pregovora senatora republikanaca i demokrata i Trampovog tima koji su umalo propali zbog insistiranja demokrata na snažnijim zaštitama za radnike i nadzoru nad novim fondom od 500 milijardi dolara za pomoć kompanijama.

  Indeks Dau Džons njujorške berze zabeležio je u utorak najveći dnevni procentualni skok od 1933. godine pošto su članovi američkog Kongresa naveli da su blizu dogovora o paketu ekonomskih mera kao odgovor na posledice pandemije korona virusa, što je, ukazuje Rojters, unelo optimizam na tržišta posle najvećih padova na berzi od finansijske krize 2008. godine.

  Sva tri američka glavna indeksa zabeležila su juče snažan rast, Dau Džons 11,37 odsto, Standard end Pur 500 9,38 odsto, a Nasdak 8,12 odsto, posle brutalnog pada u ponedeljak koji je usledio pošto je pandemija zatvorila cele savezne države.

  Istaknuti republikanci i demokrate u Kongresu rekli su juče da su blizu dogovora o zakonu o podsticajima od 2.000 milijardi dolara s ciljem da se finansijski pomogne Amerikancima koji su ostali bez posla i ugroženim kompanijama.

  Predlog Kongresa sledi agresivne mere koje su nedavno najavile Federalne rezerve, uključujući kupovinu korporativnih obveznica i direktne zajmove kompanijama.

  Investitori su takodje, dodaje Rojters, ohrabreni Trampovom izjavom da razmatra kako ponovo pokrenuti deo poslovnog života kada 15-dnevna blokada bude okončana sledeće nedelje, iako se virus brzo širi dok se slabo opremljene bolnice suočavaju s talasom zaraženih.

  Tramp je pokrenuo nacionalnu debatu oko pitanja kada ponovo otvoriti američku privedu, ali se suočava s otporom dok traži da se SAD potpuno otvore za poslovanje do Uskrsa, ukazuje Fajnenšel tajms.

  Neki od Trampu najlojalnijih republikanca, poput senatora Lindzija Grema, ne slažu se s predsednikom koji traži otvaranje privrede uprkos, kako navodi britanski list, medjunarodnoj medicinskoj saglasnosti da je produžena blokada ključna za suzbijanje pandemije korona virusa.

  „Nema funkcionalne privede ako ne kontrolišemo virus“, napisao je Grem na Tviteru.

  Ipak, mnogi republikanci su podržali Trampov poziv da se preispitaju posledice blokade, dok centralna banka, ukazuje Fajnenšel tajms, ulaže herkulovske napore da preokrene masivne gubitke radnih mesta i zaustavi finansijska previranja.

  Tramp je prethodnih dana pokrenuo debatu, navodeći da bi mogao da ublaži federalne smernice o izolaciji pošto sledeće nedelje istekne prvi period od 15 dana, a u utorak je stavio rok do Uskrsa koji pada na 12. april, tvrdeći da se ne može dopustiti da „lek bude gori nego problem“.

  Medjutim, dok Tramp može ublažiti preporuke, on nema skoro nikakav autoritet nad guvernerima saveznih država koji su naredili blokade, navodi list.

  Zamenik guvernera Teksasa, republikanac Den Patrik izazvao je oštru reakciju u ponedeljak kada je rekao da su on i drugi stariji Amerikanci spremni da rizikuju svoj opstanak kako bi bio osiguran ekonomski oporavak zarad mladjih sugradjana.

  Tramp je juče pojačao tu poruku, tvrdeći da su se smernice za socijalno distanciranje, koje je podržao pre nedelju dana, kao i druge mere, pokazale kao „veoma bolne i veoma destabilizujuće“ za zemlju.

  I berze u drugim zemljama juče su zabeležile velike dobitke ohrabrene naporima Federalnih rezervi da pomognu privredu SAD, nadom za dogovor u Kongresu, ali i porukom Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemlja (G7) da će uraditi sve što treba da se prebrode posledice pandemije, piše Gardijan.

  Medju berzanskim indeksima s velikim dobicima bio je i britanski FTSE 100 koji je imao najveći rast u istoriji od 452 poena, skokom od devet odsto, navodi list.

  Posle najave američke centralne banke da će pokrenuti neograničeni program štampanja novca, sedam ključnih svetskih privreda nastojalo je i da ublaži strahove od globalne depresije.

  Posle kritika nekih svetskih lidera zbog nedostatka jedinstvene reakcije na krizu, G7 je saopštila da će uraditi „sve što je neophodno da se vrate poverenje i ekonomski rast, kao i da se zaštite radna mesta, poslovi i otpornost finansijskog sistema“.

  Ministri finansija članica G7, Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD i Velike Britanije, najavili su da će koordinisati rad na nedeljnom nivou i obećali dalje mere za ublažavanje ekonomskog udara, dok će mere za podršku očuvanju radnih mesta i rasta, prema njihovom saopštenju, biti korišćeni sve dok je neophodno.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com